latinica  ћирилица
09/10/2018 |  07:55 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Savanović o stradanju Srba u zapadnoj Krajini

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović održaće danas u Banjaluci konferenciju za novinare povodom predstojećeg obilježavanja 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Hrvatska regularna vojska, sa jedinicama takozvane Armije BiH i Hrvatskim vijećem odbrane /HVO/, napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupa na Uni.

Sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je oko 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U ovoj akciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH na čelu sa generalom Atifom Dudakovićem, koji je tada izdao naredbu da se uništi sve što je srpsko na tom prostoru, o čemu postoji i video-snimak.

Za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Krajini 1995. godine još niko nije odgovarao.