X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/10/2018 |  22:44 | Izvor: SRNA

Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade "Lazar Vučković"

U Gračanici su večeras počeli pjesnički susreti "Lazar Vučković", a dobitnik istoimene nagrade je pjesnik Rajko Petrov Nogo koji, zbog bolesti, nije mogao da prisustvuje uručenju.
Pjesnik Rajko Petrov Nogo - Foto: SRNA
Pjesnik Rajko Petrov NogoFoto: SRNA

Nogo, kojem će nagrada biti uručena naknadno, istakao je u pismu organizatorima i učesnicima pjesničkih susreta da je svakom Srbinu rodno mjesto Kosovo i Metohija.

"Ovo vam poručuje onaj koji je već odavno izabrao da bude Kosovac", napisao je Nogo uz stihove: "Iz novih fresaka stara tuga veje, nije sve propalo kad propalo sve je".

Pjesnik Mošo Odalović, rođen u Starom Gracku kod Lipljana, poručio je da će srpstvo trajati sve dok se pjesnici okupljaju na Kosovu i Metohiji i dok traju pjesnički susreti "Lazar Vučković".

- Јedino se sa Kosova i Metohije raspoznaju sve četiri strane svijeta. Odavde se raspoznaje svako od nas i najbolje se vide svi orijentiri koji seobom ostaju iza - rekao je Odalović za Srnu i dodao da je Nogo stariji po godinama od njega, a mlađi po duhu i stvaralaštvu.

U okviru pjesničkih susreta "Lazar Vučković" biće održani i književni časovi Matije Bećkovića i predstavljeno novo izdanje njegove knjige "Kosovo - najskuplja srpska reč".

Književno veče i razgovor o knjizi, u organizaciji Kosovskometohijskog odbora Matice srpske, biće održano sutra u 19.00 časova u Bogosloviji Sveti Kirilo i Metodije u Prizrenu.

Pjesničke susrete "Lazar Vučković" organizovala je najstarija izdavačka kuća na Kosovu i Metohiji "Panorama".