latinica  ћирилица
16/10/2018 |  10:47 ⇒ 11:08 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" nagrađen u Skoplju (FOTO)

Film "Lica Lafore" režisera Denisa Bojića, rađen u u produkciji RTRS-a, dobitnik je nagrade "Bogorodičin pokrov" na trećem istoimenom Međunarodnom filmskom festivalu u Skoplju.

Ideja festivala je promovisanje duhovnih, humanih i kulturnih vrijednosti, a sam festival podržao je niz evropskih ambasada.

Film "Lica Lafore" prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama, između ostalog i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, te u farmaceutskoj kompaniji "Ionis Pharmaceutical" u San Dijegu.

Denis Bojić (Foto: RTRS)

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH koji se bavi temom rijetkih bolesti dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U narednom periodu "Lica Lafore" očekuju specijalne projekcije i to na 91. Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu, nakon čega slijedi projekcija u AKH univerzitetskoj klinici u Beču, trećoj najvećoj bolnici na svijetu koja je ujedno i sjedište medicinskog univerziteta u Beču.

Osim toga, film će uskoro biti prikazan na festivalima u Sremskim Karlovcima i Krasnodaru.