latinica  ћирилица
17/10/2018 |  07:54 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

U Skoplju održana specijalna projekcija filma "Lica Lafore" (FOTO)

U Skoplju je održana specijalna projekcija filma "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, rađenog u produkciji naše kuće.

Projekciji su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora, ministri u Vladi Makedonije, predstavnici zdravstvenih ustanova, te druge ličnosti iz kulturnog i javnog života Makedonije.

Cilj projekcije, koja je održana u organiziciji Ambasade BiH u Makedoniji, gradonačelnika grada Skoplja i Ministarstva zdravlja Makedonije, je globalno podizanje svijesti o rijetkim bolestima.

Denis Bojić u Skoplju (Foto: RTRS)

Film "Lica Lafore" dobio je u Skoplju nagradu "Bogorodičin pokrov" na trećem istoimenom Međunarodnom filmskom festivalu.

Film je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama, između ostalog i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, te u farmaceutskoj kompaniji "Ionis Pharmaceutical" u San Dijegu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH koji se bavi temom rijetkih bolesti dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U narednom periodu "Lica Lafore" očekuju specijalne projekcije i to na 91. Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu, nakon čega slijedi projekcija u AKH univerzitetskoj klinici u Beču, trećoj najvećoj bolnici na svijetu koja je ujedno i sjedište medicinskog univerziteta u Beču.

Osim toga, film će uskoro biti prikazan na festivalima u Sremskim Karlovcima i Krasnodaru.

U videu pogledajte šta o filmu kažu Lepa Babić, ambasadorka BiH u Makedoniji, Denis Bojić, autora filma i Mila Tarkovska, ministra za rad i socijalna pitanja Makedonije.