latinica  ћирилица
19/10/2018 |  13:59 ⇒ 14:08 | Autor: RTS

Patrijarsi Јovan Deseti i Irinej kod Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Јovanom Desetim i patrijarhom srpskim Irinejem.
Patrijarsi Јovan Deseti i Irinej kod Vučića (Foto:Tanjug) -
Patrijarsi Јovan Deseti i Irinej kod Vučića (Foto:Tanjug)

Patrijarh Јovan Deseti naročito je zahvalio Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je kao predsjednik Vlade, a sada kao predsjednik Republike, pružao i pruža SPC.

Poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je predsjednika Srbije sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije.

Naglasio je istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posjetom Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će narod Sirije u budućem periodu osjetiti blagodeti mira i slobode, te da će ratne patnje i stradanja ostati u prošlosti.

Posebna tema razgovora Vučića sa patrijarsima bio je težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je upoznao patrijarha Јovana Desetog sa pozitivnim rezultatima reformi koje se sprovode u Srbiji i istakao značaj jubileja 800 godina autokefalnosti SPC, koji će biti obilježen tokom 2019. godine, a kojom prilikom će Hram Svetog Save, sa okončanim radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem.

Susretu predsjednika Srbije i dvojice patrijaraha prisustvovali su mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Sjeverne Amerike Јosif, mitropolit zagrebačko-lubljanski Porfirije, episkopi bački Irinej, šumadijski Јovan.