latinica  ћирилица
19/10/2018 |  15:18 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Bogoslovski skup posvećen Svetom Јovanu Zlatoustom

„Sveti Јovan Zlatousti danas“ naziv je međunarodnog naučnog bogoslovskog skupa koji se održava u Istočnom Sarajevu na kojem učestvuju gosti iz Srbije, Grčke, Njemačke, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih država.

Osnovni cilj ovog simpozijuma je aktuelizacija misli i djela jednog od najvećih, ako ne i najvećeg hrišćanskog propovjednika i carigradskog patrijarha Svetog Јovana Zlatoustog.

Čovjek koji je trajno obilježio pravoslavnu vjeru, crkvu, ono što jesmo danas – djelo Svetog Јovana Zlatoustog čija je retorska sila bila neuporediva ni sa kim prije, ali, kako ističu učesnici skupa, ni poslije njega, i danas je nepresušan izvor istraživanja.

"Čovjek koji je u sebi objedinio želju da na praktičan način bude pastir i u Antiohiji gdje je bio sveštenik i u Carigradu gdje je bio episkop, da preobrazi društvo što je danas, nažalost, zaboravljeno", istakao je Darko Đogo, dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči

Praktično, sve što je napisao ovaj veliki govornik, teolog, stradalnik koji se nepokolebljivo borio za prava podređenih i mnogo brinuo za najsiromašnije, i te kako je primjenjivo i danas.

"Znalo se desiti da sa svojim studentima čitam šest knjiga o sveštenstvu Svetog Јovana Zlatoustog i da ih pitam da li znate kada je napisan ovaj tekst. Svi su odgovarali je ovo tekst napisan u današnjici, a zapravo, je napisan negdje oko 380 i neke godine. Možda to najbolje govori koliko je zapravo Sveti Јovan Zlatousti aktuelan i danas", naglasio je Danijel Buda sa rumunskog Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Andrej Šaguna“.

Iako je simpozijum okupio eminentne stručnjake praktično iz cijelog svijeta, neki su ipak bili spriječeni da dođu.

"Mada je bilo predviđeno da s nama budu i jedan episkop iz Sirije i jedan iz Makedonije, politički razlozi ili zabrana od strane vlasti su spriječili njihov dolazak. To nam na neki način govori koliko zapravo neke okolnosti koje nam se čine možda savremenim su zapravo stare 1.700 godina. Sveti Јovan Zlatousti je takođe bio progonjen čovjek", naglasio je Đogo.

Kroz šest sesija o djelu Svetog Јovana Zlatoustog iz teološke, filološke, retoričke, ali i iz perspektive klasičnih nauka, namjera ovog skupa, ističu naši sagovornici, jeste i da se pokaže da sveti oci nisu govorili samo za nekakvu udaljenu prošlost, nego i za običnog vjernika danas.

Organizatori su Mitropolija dabrobosanska i fočanski Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a na simpozijumu biće predstavljeno 20-ak naučnih radova.