latinica  ћирилица
19/10/2018 |  15:19 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Trebinje: U izradi projekat rekonstrukcije kanala oko zidina Starog Grada

Pored popločavanja ulica, Grad Trebinje planira da, rekonstrukcijom i uređenjem kanala oko zidina, uskoro vrati nekadašnji ambijentalni izgled Starom Gradu. Riječ je o centru Trebinja, dijelu koji je proglašen za spomenik kulture.

Projekat vraćanja vodenog fortifikacijskog kanala, ili hendeka, oko zidina Starog Grada, u fazi je izrade projektnog zadatka. Prioritet će biti istorijski podaci o načinu izgradnje starog kanala, koji je zatrpan u vrijeme austro-ugarske vlasti, i arheološka istraživanja.

"U ovom trenutku teško je reći koji će biti obim radova i investiciona vrijednost, ali nakon izrade projektne dokumentacije, biće raspisana javna nabavka" ističe Marko Rikalo, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje.

Vlada Srbije je za ovaj projekat obezbijedila četiri miliona maraka koji se nalaze na računu za posebne namjene Vlade Srpske. Grad Trebinje u budžetima od 2017. do 2020. sukcesivno će izdvajati novac za popločavanje ulica Starog Grada.

Sredstva Vlade Srbije biće utrošena za izradu hendeka, dva mosta koji će povezati postojeći dio grada na kapijama,  poseban projekat biće uređenje saobraćajnih tokova u okolini Starog Grada.

Vraćanjem fortifikacijskog kanala, dio postojećih ulica i parkinga oko zidina, bili bi uklonjeni.

S obzirom na to da je riječ o starom dijelu i simbolu Trebinja, koji potiče iz ranog srednjeg vijeka, Grad bi dobio dodatni turistički izgled. Stari kanal, čiji su ostaci vidljivi, bio bi povezan na tok rijeke Trebišnjice. Realizacija projekta zahtijevala bi izmjenu režima saobraćaja i infrastrukture.

Cilj je, potvrdio je Rikalo, da se dobije kvalitetan projekat, urađen po svim propisima i u zadatim rokovima, da ne bi uticali na turističku sezonu.