latinica  ћирилица
21/10/2018 |  18:22 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

London podržava, Berlin žali zbog Trampove odluke

Velika Britanija je saopštila da podržava odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o povlačenju iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom, dok je Njemačka ocijenila da je taj potez za žaljenje.
London (Foto: sheepskin.co.uk) -
London (Foto: sheepskin.co.uk)

Britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson izjavio je za "Fajnenšel tajms" da njegova zemlja "apsolutno odlučno podržava SAD u sporu oko Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa.

On je optužio Rusiju da ugrožava sporazum i pozvao Kremlj da "stvari dovede u red u svojoj kući".

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas da je Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa "važan stub evropske bezbjednosne arhitekture" i da Trampova odluka "donosi teška pitanja za Berlin i Evropu".

Mas je naglasio da je Njemačka u više navrata od Moskve tražila da "razjasni ozbiljne optužbe o kršenju Sporazuma, što Rusija do sada nije učinila".

Prema njegovim riječima, Njemačka od Vašingtona traži da razmotri moguće posljedice njihove odluke, uključujući i Sporazum o mjerama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog oružja /START/ i nakon njegovog isteka 2021. godine.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov smatra da Tramp pravi grešku povlačenjem iz Sporazuma.

"Ni pod kojim uslovima ne treba raskidati stare sporazume o razoružavanju. Da li iko u Vašingtonu shvata gdje to može odvesti", upitao je Gorbačov.

Američki Senat ratifikovao je Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa 1988. godine. O ovom sporazumu pregovarali su američki predsjednik Ronald Regan i Gorbačov.

Sporazumom je predviđeno ukidanje projektila kratkog i srednjeg dometa sa nuklearnim i drugim bojevim glavama.