latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:40 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Makron istakao značaj raketnog sporazuma

Francuski predsjednik Emanuel Makron naglasio je značaj Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg i kratkog dometa za bezbjednost EU, nakon što su SAD najavile povlačenje.
Emanuel Makron ( Foto: euobserver.com / Consilium) -
Emanuel Makron ( Foto: euobserver.com / Consilium)

On je u razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom istakao da je taj sporazum važan za evropsku bezbjednost i stabilnost, saopšteno je iz kabineta Makrona.

"Predsjednik je naglasio značaj tog sporazuma, posebno imajući u vidu evropsku bezbjednost i našu stratešku stabilnost", navodi se u saopštenju.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova upozorio je ranije protiv jednostranog povlačenja iz sporazuma i najavio da će Rusija usvojiti cijeli niz mjera odmazde, uključujući vojne.

Tramp je tokom vikenda najavio da će se Vašington povući iz sporazuma kojim su eliminisane nuklearne rakete iz Evrope jer je "Rusija prekršila sporazum".

Makron i Tramp, koji su juče razgovarali telefonom, govorili su i o smrti saudijskog novinara DŽamala Kašogija i situaciji u Siriji, navodi se u današnjem saopštenju iz kabineta francuskog predsjednika.