latinica  ћирилица
22/10/2018 |  20:43 ⇒ 23/10/2018 | 09:38 | Autor: RTRS

CIK utvrdio rezultate opštih izbora

Centralna izborna komisija utvrdila je preliminarne rezultate opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra. Novi predsjednik Republike Srpske biće kandidat SNSD-a i koalicionih partnera Željka Cvijanović, a član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik. SNSD je ubjedljivo pobijedio i u utrci za Narodnu skupštinu i Parlament BiH.

Kao kandidat za člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvojio je rekordan broj glasova u ovom vijeku - više od 368.000. Za 20.000 više od Harisa Silajdžića na izborima 2006. godine ili 30.000 više od Željka Komšića iz 2010. godine.

Od Komšića, koji će glasovima Bošnjaka postati novi hrvatski član Predsjedništva BiH, ovaj put osvojio je 143.000 glasova više, a od trećeg člana novoizabranog Predsjedništva - Šefika DŽaferovića čak 155.000 glasova više.

I Željka Cvijanović potukla je "do nogu" svog protukandidata Vukotu Govedaricu - osvojila je 319.000 glasova ili 35.000 više od Govedarice.

Predsjednica i potpredsjednici Srpske

Potpredsjednici Srpske i u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Ramiz Salkić i Јosip Јerković.

Sličan omjer snaga je i za Predstavnički dom PS BiH koji broji 42 poslanika. Šest mjesta rezervisano je za SNSD - sa koalicionim partnerima DNS-om i Socijalistima - osam. SDS-u su pripala tri poslanička mjesta, PDP-u dva i jedno za SDA iz Republike Srpske.

Od 28 poslanika iz Federacije BiH, najviše mandata pripala je SDA - osam, potom slijede HDZ BiH i SDP po pet, DF i Građanski savez zajedno tri, po dva mandata SBB i Naša stranka te po jedan mandat Nezavisni blok, PDA i A-SDA.

PD PS BiH

U Narodnoj skupštini koja ima 83 poslanika u narednom četvorogodišnjem mandatu biće osam političkih subjekata. I opet je SNSD-u pripalo najviše mandata, 28. SDS će imati 16 poslanika, DNS 12.

Ubjedljivo najmanje pojedinačnih glasova birača među novoizabranim poslanicima Skupštine Srpske osvojili su Gordana Vidović iz PDP-a 340 glasova i Mijo Perkunić iz koalicije Zajedno za BiH - 187 glasova. No, zahvaljujući kompenzacionim listama ipak će biti u skupštinskim klupama.

Na preliminarne rezultate nisu primjenjene odredbe Izbornog zakona koje tretiraju minimalan broj mandata iz svih konstitutivnih naroda.

Za razliku od Narodne skupštine Srpske, kojoj prema ustavnoj kategoriji za sada nedostaje po jedan Hrvat i Bošnjak, u Federalnom Parlamentu ponovo problem rapidnog nedostatka Srba - tek jedan poslanik uspio je da osigura mjesto u Predstavničkom domu Federacije.

"Za Parlament FBiH nedostaje troje Srba. Za kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni da bi se mogao popuniti Dom naroda Parlamenta FBiH, sem Kluba Srba, kojih je u ovom trenutku od potrebnih 17, izabrano 15", rekao je Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH.

Saopštavajući prleiminarne rezultate iz CIK-a podsjećaju da od sutra počinje trodnevni rok za pravne radnje političkih subjekata, kao što su eventualno zahtjevi za ponovljeno prebrojavanje.

"Što mogu učiniti politički subjekti koji su učestvovali u ovim izborima, tj. predsjednici političkih stranaka, i ovlaštene osobe koalicija, samo one, i nikako drugi kandidati", završio je Petrić.

Nakon što istekne trodnevni rok, članovi Izborne komisije razmatraće i rješavati pristigle prigovore i zahtjeve za ponovljeno brojanje.

A do sada ih je više od 40 odbačeno kao preuranjeno. Iz CIK-a najavljuju da će konačne i potvrđene rezultate objaviti u zakonskom roku od 30 dana od dana održavanja izbora.