latinica  ћирилица
23/10/2018 |  18:57 ⇒ 24/10/2018 | 11:26 | Autor: RTRS

Kako do većine na nivou BiH, ko će s kim u koaliciju?

Nakon što CIK proglasi konačne izborne rezultate, formiranje vlasti na nivou BiH moglo bi potrajati. Sve je izgleda postalo složenije izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, jer su stranke okupljene oko HDZ-a i dalje kategorične- bez izmjene Izbornog zakona, nema sprovođenja izbornih rezultata. Za sada je izvjesno da će biti uspostavljena programska saradnja i partnerstvo između SNSD i HDZ BiH. Iz SDA poručuju da bez njih nijedna koalicija nije moguća.

Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni hrvatski član Dragan Čović saglasni su da treba raditi na izmjenama Izbornog zakona. Dodik kaže da je otvoren za razgovore o svim temama i za saradnju s političarima koji dijele stavove SNSD-a, poput lidera HDZ-a.

- Postizborna koalicija SNSD-a i HDZ-a mogla bi da bude programska. Radićemo na stvarima oko kojih postoji zajednički interes u službi BiH. Međutim, to što HDZ zagovara ulazak u NATO ne podržavamo, tu nema usaglašavanja i jasno je da bez naše volje toga i nema - rekao je Dodik za Srpski telegraf.

Nakon prošlonedjeljnog susreta, Čović izražava očekivanje da će se sa Dodikom veoma brzo i formalno susresti. I dalje ponavlja da bez promjene Izbornog zakona, nema formiranja vlasti, a ni koalicija.

- HDZ će koalirati s partnerima s kojima može napraviti budućnost. Ko to razumije, partner je - rekao je Čović.

Istovremeno, SDA očekuje brzu primjenu izbornih rezultata. Novoizabrani bošnjački član bh. Predsjedništva Šefik DŽaferović kaže da je preuranjeno govoriti o koalicijama, ali jasno je, ističe, da se bez SDA ne može.

- Nama je potrebna programska parlamentarna većina, ali bez SDA ne može. SDA će biti stub široke parlamentarne većine - naglašava DŽaferović.

Politički analitičar Žarko Papić, kaže da je "važno da se ne ponovi katastrofalna greška Bakira Izetbegovića da za koalicionog partnera bira SzP ".

- Veoma je dobro što je prva izjava Dodika bila da on poštuje volju drugih naroda. Bakir Izetbegović je trgovao sa navodnom kooperativnošću - kaže Papić.

Ono što je i prije izbora bilo jasno, sada je više nego očigledno. Do većine na nivou BiH će se teško doći, jer će sve zavisiti od partnera u Federaciji. A tamo se, kao i na nivou BiH, ništa neće moći napraviti bez HDZ-a, na čije uslove, bar za sada, niko od bošnjačkih političkih stranaka nije odgovorio pozitivno.