latinica  ћирилица
24/10/2018 |  08:02 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Pred banjalučkim odbornicima četiri ključna koncepta za bolji grad

Ukupno 207 projekata i mjera za koje bi do 2022. godine iz budžeta grada Banjaluka i eksternih izvora trebalo izdvojiti 338 miliona maraka, predviđeno je Nacrtom strategije integrisanog razvoja grada, koja će se danas naći pred odbornicima Skupštine grada.
Skupština Grada Banja Luka - Foto: RTRS
Skupština Grada Banja LukaFoto: RTRS

Riječ je o ključnom strateško-planskom dokumentu koji treba da usmjerava i podstiče budući rast i razvoj grada.

Prema ovom strateškom dokumentu koji određuje planove za razvoj Banjaluke do 2027. godine, grad je pred sebe postavio četiri strateška cilja.

Prvim ciljem želi se uspostaviti povoljno poslovno okruženje, sa jakom i konkurentnom privredom i rastom domaćih i stranih investicija, pri čemu se želi postići smanjenje stope nezaposlenosti za deset odsto, povećanje broja zaposlenih u proizvodnim djelatnostima za najmanje 30 odsto i povećanje investicija za 50 odsto, kao i bruto plate za 20 procenata.

Drugi cilj je Banjaluku napraviti modernom, urbanom sredinom, zasnovanom na konceptu "pametnog grada", a u skladu sa tim želi se postići da 30 odsto više građana koristi informaciono-komunikacione tehnologije, 20 odsto više plaćanja elektronskim putem i da 40 odsto od svih usluga Gradske uprave, bude digitalizovano.

S druge strane, koncept "zeleni grad" podrazumijeva ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad u kojem bi u narednih deset godina 90 odsto domaćinstava bilo priključeno na vodovodnu mrežu, 80 odsto na kanalizacionu mrežu, poboljšano prikupljanje i odvoz smeća, smanjena emisija ugljen-dioksida i uvećan broj zelenih površina.

Četvrti strateški cilj je Banjaluka kao prepoznatljiv regionalni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar, unaprijeđene socijalne inkluzije.

U narednoj deceniji očekuje se povećanje ulaganja od 30 odsto u sport i kulturu, kao i 50 odsto više sredstava iz eksternih izvora, kao i da procenat stanovnika iz kategorije "ispod granice siromaštva" , bude manji od deset odsto.

Nakon usvajanja Nacrta ovog dokumenta, strategija razvoja biće upućena u javnu raspravu.

Na sjednici banjalučkog parlamenta odbornici će razmatrati i prijedloge odluka o imenovanju članova Foruma za bezbjednost građana, o korištenju dijela lokacije u Drakuliću za realizaciju projekta "Banjalučka gradska bašta" i izmjenu Odluke o komunalnom redu.

Pred odbornicima će biti i izvještaj o realizaciji programa korišćenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2017. godinu, kao i veći broj odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostorija pod posebnim uslovima.

Na dnevnom redu je i veći broj nacrta regulacionih planova, izvještaji o realizaciji godišnjeg programa Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za radnu 2017/2018. godinu i program rada te ustanove za 2018/2019. godinu.