latinica  ћирилица
24/10/2018 |  08:24 | Autor: TANЈUG

Velike sile sabotiraju sjednicu Savjeta bezbjednosti o KiM

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Amerika, Velika Britanija, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju tzv. "vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od Savjeta bezbjednosti UN.

Ove četiri države pokušavaju da spriječe da se na dnevni red naredne sednice Savjeta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izvještaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji trebalo je da se u redovnom tromjesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vrijeme predsjedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

Njihovo ignorisanje slijedio je i Vašington pa je ta tema, situacija na Kosmetu preskočena i u septembru tokom predsjedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsjedavajućeg Savjetu bezbjednosti pripala je Kini, koja namjerava da na dnevni red sljedeće sjednice stavi dva izvještaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svjetsku vladu, Kosovo je kao tzv. "državu" priznalo njih devet.