latinica  ћирилица
24/10/2018 |  09:10 ⇒ 16:38 | Autor: SRNA

Krajišnik: Opstanak Srpske - odgovornost svih stranaka

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik ocijenio je da je u Sarajevu potrebno veće jedinstvo srpskih predstavnika.
Momčilo Krajišnik - Foto: RTRS
Momčilo KrajišnikFoto: RTRS

Srpskom narodu je neophodno jedinstvo i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH, a opstanak Srpske je odgovornost svih stranaka, posebno SDS-a i SNSD-a, rekao je Krajišnik danas u Palama.

"SDS je imao presudnu ulogu u stvaranju države, a SNSD već 10 godina ima povjerenje srpskog naroda, i najveća odgovornost te dvije stranke jeste da čuvaju Republiku Srpsku", izjavio je Krajišnik novinarima u pauzi sjednice Skupštine Asocijacije povodom 27 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda u BiH.

On je naveo da se Hrvati bore da dobiju svoj entitet, a Bošnjaci negiraju postojanje Republike Srpske i pokušavaju da umanje njen ugled, što je loše.

"Zalažemo se za srpsko jedinstvo, ali i za slogu na nivou BiH. Smatram da moramo biti ravnopravni i pokušati da izgradimo sistem po volji svih", naglašava Krajišnik.

Јedan od osnivača SDS-a Božidar Vučurević iz Trebinja rekao je da su na današnji dan 1991. godine, donošenjem odluke o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH, postavljeni temelji Republike Srpske.

On je naglasio da je država stvorena na politički način i prije izbijanja rata, a borci su je odbranili.

Bivši poslanik u Skupštini srpskog naroda u BiH i član Asocijacije Dragan Mićić iz Bijeljine smatra da Srpska danas nije ugrožena spolja, već iznutra.

"Kada vas napadaju spolja, to vas jača i stvarate odbranu", rekao je Mićić i dodao je napad iznutra mnogo opasniji.

Analizirajući situaciju nakon oktobarskih izbora i zabilježene rezultate SDS-a Krajišnik, koji je jedan od osnivača te stranke, rekao je da SDS ne može doći do toga da nestaje, već da moraju biti napravljene korjenite promjene.