latinica  ћирилица
24/10/2018 |  09:12 | Autor: SRNA

Abe: Tokio će potpisati mirovni sporazum sa Moskvom

Јapanska Vlada planira da potpiše mirovni sporazum sa Rusijom na osnovu rješenja teritorijalnog pitanja, rekao je japanski premijer Šinzo Abe na početku sjednice parlamenta.

"Odnosi sa Rusijom su u nenormalnom stanju. Dvije zemlje su bez mirovnog sporazuma već više od 70 godina", rekao je on.

On je rekao da se postepeno primjenjuju sporazumi postignuti tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Јapanu u decembru 2016. godine.

"Na osnovu odnosa povjerenja sa predsjednikom Vladimirom Putinom mi ćemo riješiti teritorijalni problem i potpisati mirovni sporazum sa Rusijom. Otvorićemo novu eru u bilateralnim odnosima", rekao je Abe, prenio je TASS.

U septembru, tokom diskusija na Istočnom ekonomskom forumu, Putin je sugerisao da Јapan treba da potpiše mirovni sporazum do kraja godine bez preduslova.

Putin je 18. oktobra rekao da Rusija ne planira da se odrekne rješenja teritorijalnog problema te da će potpisivanje mirovnog sporazuma podići nivo povjerenja između dvije zemlje, podsjeća TASS.

Putin je, takođe, rekao da mu je Abe sugerisao na sastanku u Vladivostoku da mirovni sporazum Tokija i Moskve ne može biti potpisan prije rješavanja teritorijalnog problema.