latinica  ћирилица
24/10/2018 |  10:21 ⇒ 15:26 | Autor: TANЈUG

Guteres se nada rješenju za Kipar

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres vjeruje da će izgledi za sveobuhvatno rješenje za ujedinjenje Kipra "preživjeti", a da će on pripremiti put da se grčki i turski dio Kipra vrate pregovorima.
Antonio Guteres - Foto: AFP
Antonio GuteresFoto: AFP

U izvještaju koji je podnio u Ujedinjenim nacijama u utorak, Guteres je naveo da su grčki i turski predsjednici Kipra Nikos Anastasijades i Mustafa Akinddži rekli da su spremni da se vrate pregovorima, prenosi AP.

Brojne runde pregovora koje dvije strane već više od četiri decenije vode, nisu imale uspjeha, a nakon posljednjih neuspjelih pregovora iz jula 2017, Guteres je pozvao na razmišljanje.

Početkom jula, on je od zvaničnice UN DŽejn Hol zatražio da sasluša obje strane, a krajem septembra se i odvojeno sastao sa Anastasijadesom i Akinddžijem

Guteres je naglasio da budući put kojim treba da se ide "mora da bude dobro pripremljen, sa osjećajem za hitnost i usredsređenošću na iskorišćavanje spremnosti dvije strane da pregovaraju".

Kipar je 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne dijelove te ostrvske zemlje, podijeljen na sjeverostočni turski i južni grčki dio. 

Tada je došlo do uspostavljanja djelimično autonomnog režima u okupiranim dijelovima na sjeveru ostrva.

Turski dio Kipra proglasio je nezavisnost 1983. godine, koju međutim priznaje samo Turska.

Ostrvo je podijeljeno na četiri dijela: Kiparsku Republiku na jugu, Tursku Republiku Sjeverni Kipar (koji priznaje samo Turska) na sjeveru ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja dijeli ostrvo na dva dijela i dvije suverene baze, nad kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra.