latinica  ћирилица
24/10/2018 |  11:45 ⇒ 14:00 | Autor: FONET

Krivične prijave zbog crkve na Rumiji i bilborda u Budvi

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore krivične prijave protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog izgradnje crkve na Rumiji i protiv nepoznatih počinilaca zbog bilborda u Budvi, kojima se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.
Budva (Foto: cdm.me) -
Budva (Foto: cdm.me)

Iz Crnogorskog pokreta su naveli da su prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske podnijeli "zbog krivičnoga djela uništavanja i prisvajanja kulturnoga dobra i zbog krivičnoga djela raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje".

"Radovima na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filijala na Cetinju, s namerom da privremeni objekat transformiše u trajni, izvršila je devastaciju i prisvajanje kulturnog nasljeđa, a napravljeno je i krivično djelo raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, usmjereno protivu Crnogoraca katoličke vere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca", navodi se u saopštenju Crnogorskog poketa, prenosi RTCG.

Prijava protiv nepoznatih počinilaca, potpisanih kao "Srpski narod Boke" podnesena je zbog, kako se tvrdi, izazivanja nacionalne, rasne i vejrske mržnje.

Plakatima postavljenim na bilbordima u Budvi građani se pozivaju na centralnu proslavu 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, a na cijeloj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca pred odlazak na Solunski front 1916. godine.

"Tim plakatom namjerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili 'meta zločiničkih pohoda srpske vojske i žandarmerije'. To krivično djelo je u neposrednoj vezi sa krivičnim djelom ugrožavanja nezavisnosti", navodi se u obrazloženju prijave Crnogorskog pokreta.