latinica  ћирилица
24/10/2018 |  12:41 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Kojić-Šinaba: O ratu govoriti na osnovu argumenata

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i ekspert za borbu protiv terorističke organizacije "Boko haram" iz Nigerije Adenrele Šinaba razgovarali su danas u Banjaluci o potrebi da se na osnovu argumenata i činjenica govori o događajima u proteklom ratu u BiH, čime će, prije svega, biti obezbijeđen i siguran put ka pomirenju i suživotu na ovom prostoru.
Banjaluka - Kojić - Šinaba - Foto: SRNA
Banjaluka - Kojić - ŠinabaFoto: SRNA

"Uvjerio sam se danas da je Centar, sa kojim sarađujem već više od dvije godine, institucija od vitalnog značaja za Republiku Srpsku i da su ljudi koji ovdje rade posvećeni namjeri da na osnovu objektivnih saznanja dođu do istine, a time i doprinesu pomirenju među narodima", rekao je Šinaba za Srnu.

On je naglasio da je namjera Republike Srpske o formiranju nezavisne, međunarodne komisije, koja bi trebalo da se bavi događajima u Srebrenici u proteklom ratu u BiH, jedan od takvih koraka.

Šinaba, koji je i bivši policijski komesar nigerijske savezne države Kano, bio jedan od recenzenata monografije "Naša ispovijest - žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995.", čiji je izdavač Centar.

Kojić je istakao da je dvodnevna posjeta gosta iz Nigerije Banjaluci, prije svega ovoj instituciji, važna iz nekoliko razloga, od kojih je jedan dogovor o zajedničkim aktivnostima koje se odnose na obrađivanje i istraživanje određenih ratnih događaja.

"S tim u vezi, omogućili smo mu uvid u našu arhivsku građu, a saradnja sa čovjekom kao što je Adenrale Šinaba sasvim sigurno će biti od velikog značaja za Centar", rekao je Kojić.