latinica  ћирилица
24/10/2018 |  12:53 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Puškov: Moskva štiti interese Beograda jer su Srbi njeni saveznici

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da Rusija štiti interese Srbije jer su Srbi njeni saveznici, a Srbija kaže da samoproglašeno Kosovo i Metohija ne može da bude članica UN.
Aleksej Puškov (Foto: Sputnik/Vladimir Fjodorenko) -
Aleksej Puškov (Foto: Sputnik/Vladimir Fjodorenko)

"Ako Srbija sutra kaže da Kosovo treba da bude članica UN, onda će Rusija donijeti možda drugačiju odluku. Naš stav po pitanju Kosova uglavnom zavisi od stava Beograda. Ako se Beograd bude mijenjao i mi ćemo možda razmisliti o promjeni našeg pristupa", izjavio je Puškov za "Sputnjik".

On je napomenuo da Moskva u ovom trenutku ne vidi mogućnost da samoproglašeno Kosovo i Metohija bude primljeno u UN, niti mogućnost da ga Rusija prizna.

"Ako neko koristi Kosovo za nered i nemir na Balkanu, onda to svakako nije Rusija", rekao je Puškov, koji je šef privremene komisije za medije gornjeg doma ruskog parlamenta.

Puškov je ocijenio da Rusija smeta SAD u namjeri da uspostave unipolarni svijet u kome bi o svemu odlučivale, što bi rado učinile i u Srbiji, ali im ne uspijeva.

On je istakao da bi SAD htjele da imaju svoje pulene svuda na vlasti - u Ukrajini, Gruziji, Siriji i da Vašington proglašava Moskvu neprijateljem u cijeloj Evropi zato što joj smeta, iako Rusija nije prijetnja ni za jednu zemlju EU.

Povodom izjava da Rusija koristi pitanje samoproglašenog Kosova da bi držala Srbiju "na uzici", Puškov je naveo da ne vidi kako Rusija može da koristi to pitanje kada ona sa Prištinom nema nikakve veze.

"Kosovo je država pod navodnicima, klijent SAD i nekih evropskih zemalja. Kako onda mi možemo da koristimo problem Kosova?", upitao je Puškov.

On je rekao da Rusija nije protiv ulaska Srbije u EU, ali da ne bi željela da to članstvo dovede do pogoršanja odnosa između Beograda i Moskve.

"Nisam čuo izjavu nijednog ruskog rukovodioca u kojoj se pominje da je Rusija protiv ulaska Srbije u EU. Smatramo da je to stvar Srbije", naglasio je Puškov, dodajući da lično ne vjeruje da će Srbiju u dogledno vrijeme primiti u EU i da Unija mora da vidi hoće li postojati u sadašnjem vidu.

Govoreći o optužbama SAD da Rusija izaziva probleme na Balkanu i u svijetu, Puškov je rekao da Amerika vodi sve ratove u svijetu od Iraka do Sirije i Ukrajine, a Rusiju za nešto optužuje.

"Vidjećete da će za desetak godina za sve da bude kriva Kina jer ona postaje nova zemlja sa kojom SAD ne mogu da izađu na kraj. Uskoro nećemo biti jedini zlotvor, biće ih dva, Rusija i Kina", smatra Puškov.

Komentarišući optužbe na Zapadu da Rusija "izaziva probleme" na Balkanu i u cijelom svijetu, Puškov je rekao da su, u stvari, SAD sa svojim ekspanzionizmom glavni izazivač problema i u svijetu i na Balkanu.

"Hoće li neko da mi objasni, koja je to zemlja prijetila Crnoj Gori? Da li Rusija prijeti Crnoj Gori?", upitao je Puškov, dodajući da nije Rusija počela rat u Iraku, protiv Јugoslavije, u Libiji, niti ratuje već 17 godina u Avganistanu, niti pokušava da uništi Siriju ili izlazi iz međunarodnih sporazuma.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je Rusija htjela da ga smijeni, Puškin je rekao da, zasad, vlast u drugim zemljama mijenjaju američki, navodni, prijatelji i da se Đukanović bavi, naprosto, primitivnom propagandom.

"Đukanović treba malo da pročita novine novijeg datuma da bi shvatio ko stvarno mijenja režime. Od Rusije nikada nije dolazila nikakva prijetnja Crnoj Gori. Zašto su u NATO primljene Crna Gora i druge zemlje Istočne Evrope? Da bi se konsolidovala američka hegemonija na evropskom kontinentu i izvršio dodatni pritisak na Rusiju", ukazao je Puškov.

On je istakao da je Rusija zainteresovana da zemlje Balkana budu prijateljske prema njoj i u tom smislu cijeni poziciju Srbije koja odbija da uvede sankcije Moskvi bez obzira na pritisak EU.

Puškov je naveo da se Srbija ponaša dosljedno kao prijateljska država prema Rusiji i da je Moskva spremna da takve odnose uspostavi i sa ostalim zemljama regiona.

"Rusija je uvijek podržavala miran razvoj događaja na Balkanu. A oni koji su ovdje mijenjali granice, bombardovali, ubijali ljude, to su SAD i njihovi evropski saveznici", rekao je Puškov.