latinica  ћирилица
24/10/2018 |  13:14 | Autor: SRNA

Predstavljen drugi tom Enciklopedije Republike Srpske

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ danas je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavila nekoliko novih izdanja, među kojima i drugi tom Enciklopedije Republike Srpske.
Enciklopedija Republike Srpske - Foto: RTRS
Enciklopedija Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik ANURS, akademik Rajko Kuzmanović rekao je da drugi tom Enciklopedije obuhvata slova V i G, koja imaju ponajviše odrednica, istakavši da taj tom obuhvata oko 1.450 odrednica sa oko 25 karata i oko 300 fotografija.

On je naglasio značaj objavljivanja drugog toma Enciklopedije Republike Srpske za nastavak predstavljanja kulture, istorije, tradicije i jezika Srpske, a koji je započet objavljivanjem prvog toma ove enciklopedije.

Kuzmanović je na promociji u sali "Borislav Pekić" naveo da će Enciklopedija Republike Srpske ukupno imati šest tomova i da se "već uveliko radi na trećem tomu".

On je dodao da se ekipa stručnjaka koja radi u ANURS-u na Enciklopediji intenzivno zalaže da sada skoro svake godine izađe novi tom.

"Mislim da time znatno doprinosimo ugledu nauke Republike Srpske tako da Enciklopedija postaje jedna vrsta priručnika o saznanju, istorijskom razvoju i kulturnoj baštini Republike Srpske", ocijenio je Kuzmanović.

Kuzmanović je naglasio da su svi podaci u Enciklopediji "sigurne provenijencije" i da se ne dozvoljava da bude uvršteno nešto što nije prethodno višestruko provjereno.

Izrada Enciklopedije povjerena je ANURS, pošto je, prema odluci Vlade Republike Srpske, Narodna skupština Srpske donijela Zakona o Enciklopediji Republike Srpske.

Uz drugi tom te enciklopedije, predstavljeno je i više novih izdanja ANURS - "Onomastika Donjeg Borča", "Biljke prouzrokovači dermatoza kod ljudi /fitodermatoze/", "Rezistentnost korovskih biljaka na herbicide" i "Arbitraža distrikt Brčko".

Kuzmanović je izrazio zadovoljstvo zbog objavljivanja novih izdanja ANURS-a iz najrazličitijih oblasti.

"ANURS svakim danom i svake godine sve više napreduje i sve više izrasta u vrlu ozbiljnu izdavačku kuću, a, osim niza drugih aktivnosti koje sprovodi, u ovoj godini imamo dvadesetak novih izdanja, među kojima je svakako kao kruna drugi tom Enciklopedice", rekao je Kuzmanović.

Promociji je prisustvovao i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.