latinica  ћирилица
24/10/2018 |  14:36 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Bramercu uručena knjiga "Pomozite da se sazna istina o Žutoj kući"

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović uručio je glavnom tužiocu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržu Bramercu publikaciju pod naslovom "Pomozite da se sazna istina o Žutoj kući".
Serž Bramerc - Foto: SRNA
Serž BramercFoto: SRNA

Odalović je na sastanku u Beogradu apelovao da pitanje svih žrtava koje se dovode u vezu sa "Žutom kućom" konačno dobije epilog, saopšteno je iz Komisije za nestala lica.

On je istakao da je od izuzetnog značaja osnivanje Specijalizovanog vijeća i Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Odalović je prenio da Srbija svakodnevno prikuplja dokazni materijal radi krivičnog gonjenja i procesuiranja svih odgovornih, dok se Bramerc saglasio sa značajem funkcionisanja ovih organa i naglasio da je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim predstavnicima, navodi se u saopštenju.

Odalović je informisao Bramerca o svim aktivnostima koje Srbija preduzima radi pronalaženja posmrtnih ostataka nestalih lica i njihove identifikacije, radi davanja odgovora porodicama o sudbinama njihovih najmilijih.

On je predočio podatak da je od 35.000 lica koja su se vodila kao nestala na prostoru bivše SFR Јugoslavije, riješeno više od 72 odsto slučajeva i da se trenutno traga za još 10.280 nestalih lica.

Odalović je dodao da je Srbija odgovorno pristupila i realizovala zahtjeve koji su joj uputili svi učesnici u ovom procesu i prenio da je aktuelno rješavanje dva zahtjeva koja je uputila Hrvatska na posljednjem bilateralnom sastanku.

Naglasio je da očekuje iste napore svih nadležnih tijela za traženje nestalih lica, kao i punu koordinaciju, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu.

Kao jedan od ključnih prioriteta izdvojen je pristup arhivama, kako nacionalnim tako i arhivama međunarodnih organizacija.

Specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih lica sa Hrvatskom Veran Matić naglasio je da je depolitizacija procesa traženja nestalih lica i rješavanje tog pitanja od suštinskog značaja za postizanje sveobuhvatnog pomirenja i stabilizacije odnosa u regionu.

Bramerc je istakao da nije potrebno dodatno uvjeravanje o važnosti konkretnog pitanja, koje osim svoje kompleksnosti i osjetljivosti, ima i sklonost ka politizaciji i napomenuo da je o tome ranije razgovarao sa predsjednicima Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bramerc je iznio mišljenje da bi trebalo apelovati da široka javnost pruži informacije koje bi doprinijele rješavanju konkretnih slučajeva nestalih lica.

On smatra da je Haški tribunal u centru pažnje svog mandata imao istrage i procesuiranje odgovornih za počinjene zločine, a sada kroz Mehanizam ima mogućnost da pruži dodatnu pomoć rješavanju pitanja nestalih lica i na taj način bude dio pozitivnog razvoja u regionu, navodi se u saopštenju.

Bramerc je kao važne korake na ovom planu ocijenio usvajanje Deklaracije o nestalim licima na londonskom samitu i predstojeće potpisivanje okvirnog plana u Hagu.

Istakao je spremnost za unapređenje neposredne saradnje i pristup nadležnih tijela za traženje nestalih lica arhivama Haškog tribunala.