latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:25 | Autor: SRNA

Berlin podržava zahtjev za novi nacrt budžeta Italije

Njemačka podržava zahtjev Evropske komisije o prepravljanju nacrta budžeta Italije za 2019. godinu, saopštio je portparol njemačke Vlade Štefan Zajbert.
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

On je podsjetio da je Evropska komisija naglasila da je riječ o kooperativnom procesu i da izvršno tijelo EU očekuje da Rim u naredne tri sedmice predstavi novi prijedlog budžeta.

Potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis juče je izjavio da je prijedlog budžeta Italije za narednu godinu odbačen, zbog toga što takav plan bez presedana krši pravila EU.

On je rekao da je izvršno tijelo EU zatražilo od Rima da u roku od tri sedmice preda novi plan ili će protiv Italije biti pokrenut disciplinski postupak.

Italija vjeruje da bi dodatno trošenje omogućilo brži ekonomski rast i smanjenje javnog duga, koji je prešao 130 odsto bruto domaćeg proizvoda 2017. i postao jedan od najvećih dugova kada je riječ o članicama EU u prvoj četvrtini ove godine.

Evropska komisija smatra da su pretpostavke o rastu ekonomije pretjerano optimistične i da su dovele u pitanje smanjenje duga Italije.

Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carinu Pjer Moskovisi predao je 18. oktobra pismo upozorenja koje je Evropska komisija poslala nakon prijedloga italijanske Vlade da se deficit u budžetu za sljedeću godinu poveća na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na 1,6 odsto, koliko je predviđeno planom prethodne Vlade.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini juče je izjavio da Vlada Italije neće odustati od plana povećanja deficita u budžetu za sljedeću godinu u odnosu na deficit koji je postavila prethodna administracija, čak i ako Evropska komisija ne prihvati plan Rima.