latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:42 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Radioaktivni otpad iz Trgovske gore uznemirava građane Novog Grada

Odlaganje radioaktivnog otpada na prostoru Trgovske gore u Hrvatskoj i dalje uznemirava stanovnike Novog Grada u Republici Srpskoj. Danas su predstavnici Udruženja "Grin tim" organizovali predavanje o sastavu tla na pomenutoj lokaciji.

Sva dosadašnja istraživanja eventualnog odlaganja radioaktivnog otpada na području Trgovske gore u Hrvatskoj potvrdila su da to nije pogodna lokacija, jer je u blizini sliva Une. Posebno je zanimljivo istraživanje tla uz Unu.

"Geološki sastav tog terena je jako nepovoljan, počevši od strukturne geologije, do petrologije, i seizmičke djelatnosti", rekao je Duško Radišić, geograf.

Kada je prije nekoliko godina pokrenuto potpisivanje peticije o protivljenju odlaganja otpada na Trgovskoj gori aktivni su bili i mladi.

"Јako malo nas zna koji su pravi argumenti za to. Upravo zato danas organizujemo ovo predavanje da ljudima damo argumente zašto se dalje trebaju boriti", istakao je Mario Crnković, predsjednik Udruženja "Grim tim".

Građani Novog Grada ističu da je Trgovska gora samo dva kilometra udaljena od njihovih kuća i stoga je to velika opasnost za stanovništvo na ovom prostoru.

Zahvalni su stanovnici Novog Grada vlastima Republike Srpske i ministarki Srebrenki Golić na aktivnostima koje su dosad preduzeli u vezi s Trgovskom gorom. Ipak kažu, nije bilo dovoljno podrške nadležnih sa nivoa Bosne i Hercegovine.