latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:39 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Preko sajma lakše do posla

Sajam zanimanja u Banjaluci ponudio je danas oko 300 slobodnih radnih mjesta. Sajam, koji je večeras otvoren, prilika je i za provjeru zanimanja koja su najatraktivnija na tržištu rada.

Poslodavci, agencije za posredovanje pri zapošljavanju, obrazovne institucije, ustanove za prekvalifikaciju, bankari - budući radnici. U potrazi za zaposlenjem, razni profili ljudi.

- Trenutno sam apsolvent Saobraćajnog fakulteta u Doboju, Odsjek logistika, dolazim iz Tešnja i u potrazi sam za radnim zaposlenjem kao novostečeni inženjer - istakao je Emir Galijašević.

U potrazi za poslom i nešto stariji. Građevinski inženjer Slobodan Gojić 18 godina traži posao.

-Realno malo očekujem pošto su tu i godine, 59. godište sam, znači 60 godina je tu. Već pet -šest godina gdje god se prijavite stari ste, tako da, bez obzira na iskustvo i znanje.

Na 50 štandova traže se radnici svih branši, od drvoprerađivača do informatičara.

- Trenutno imamo samo u Banjaluci i Laktašima 30 otvorenih radnih mjesta, naprimjer u Tesliću tražimo 50 radnika - poručio je Zoran Vuković, direktor Centra za stručno obrazovanje odraslih “WMTA“ .

Radnike traže i agencije. Samo jedna nudi nekoliko stotina radnih mjesta, što na domaćem, što na inostranom tržitu rada. Kažu nam, ova godina zbog odlaska radne snage za poslodavce bi mogla biti neizvjesna, ali za nezaposlene iz svih branši i te kako povoljna. Zato savjetuju - direktan razgovor sa poslodavcem.


- Kandidati moraju da spreme svoje biografije, odnosno molbe za posao. Јoš jedan važan savjet bih dodao kandidatima, da za svakog poslodavca i svaki konkurs posebno pripremaju CV - napominje Miroslav Vukajlović, direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Spektar".

Da je Sajam zapošljavanja potencijal za nezaposlene, kažu i organizatori. Samo na prethodna dva promovisano je 800 radnih mjesta. Ovaj su organizovale Gradska razvojna agencija, u saradnji sa nadležnim odjeljenjem Banjalučke uprave i republičkim Zavodom za zapošljavanje.