latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:42 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Resorno ministarstvo: Radovi na Rumiji nezakoniti

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore saopštilo je da radovi koje Mitropolija crnogorsko-primorska izvodi na Crkvi Svete Trojice na Rumiji iznad Bara "nisu u skladu sa zakonom".
Crkva na Rumiji (foto: Youtube/Stano Čulák) -
Crkva na Rumiji (foto: Youtube/Stano Čulák)

U saopštenju se navodi da je urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma juče, sa barskom policijom, komunalnom policijom i komunalnom inspekcijom opštine posjetila objekat na Rumiji, te sačinila zapisnik u kojem je navedeno da je "izveden određeni obim radova koji nisu u skladu sa zakonom".

Iz Ministarstva ističu da je zapisnik dostavljen stranci na izjašnjenje, a nakon okončanja postupka biće preduzete zakonom predviđene mjere.

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka rekao je da je vrijeme za konkretan odgovor države na "provokaciju Srpske pravoslavne crkve".

"Gradnja te crkve negativno utiče na vjersku populaciju, kako albansku, muslimansku, katoličku, tako i na ostale vjere i nacije u Crnoj Gori. Sigurno je da je vlada već preduzela prve korake slanjem inspektora na teren. Inspekcije su uradile sve što treba, a ubijeđen sam i da će Vvada naći adekvatan odgovor na ovu provokaciju", poručio je Zenka.

On je dodao da je Rumija planina koja je tu više hiljada godina i pripada svima na jednak način.

Zbog izgradnje crkve na Rumiji, Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore protiv SPC, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog, kako su naveli, "krivičnog djela devastacije i prisvajanja kulturnog dobra", kao i "zbog krivičnog djela raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje".

Crnogorski pokret je krivičnu prijavu podnio i protiv nepoznatih počinilaca zbog bilborda u Budvi kojima se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Prijava protiv nepoznatih počinilaca potpisanih kao "Srpski narod Boke" podnesena je zbog, kako se tvrdi, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, prenosi RTCG.