latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:44 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Radojičić: Cilj do kraja godine usvojiti strategiju razvoja grada

U banjalučkoj Skupštini odbornici su razmatrali Nacrt strategije razvoja grada do 2027. godine. Akcenti su stavljeni na povećanje zaposlenosti i standarda građana, uvođenje novih tehnologija, rješavanje komunalnih problema i pozicioniranje grada kao regionalnog centra. Inače, Britanski "Indipendent" preporučio je grad Banjaluku kao poželjnu turističku destinaciju za narednu godinu.

U Strategiji razvoja Banjaluke definisana su četiri strateška cilja; Uspostavljanje povoljnog poslovnog okruženja, sa jakom privredom, rastom investicija i smanjenjem stope nezaposlenosti za najmanje deset odsto, uspostavljanje koncepta "pametnog grada", digitalizovanjem i unapređenjem informaciono - komunikacionih tehnologija, uspostavljanje koncepta "zeleni grad", čiji je cilj ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad i pozicioniranje Banjaluke kao prepoznatljivog regionalnog obrazovnog, zdravstvenog, kulturnog i sportskog centra.

Samo u prve tri godine, do 2022. godine, u 207 projekata za ostvarenje ovih ciljeva, planirano je ulaganje 338 miliona KM, kako iz budžeta, tako i iz eksternih izvora.

"Ako govorite o industrijskoj zoni, ulaganja rade investitori koji kupuju lokacije da grade industrijske objekte. Ako gradite magistralni putni pravac, to su ulaganja republičkih ustanova. Ako gradite druge stvari to su predmeti međunarodnih donacija i fondova", ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Iz opozicije priznaju da je dokument dobar, ali kažu da ga neće podržati, jer ne vjeruju da je plan ostvariv.

"Strateški ciljevi koji se tamo pojavljuju, sigurno su ciljevi koji bi se trebali ostvariti, to su oni koje mi slušamo od iste gradske vlasti već godinama i apsolutno ništa nije urađeno da građani osjete efekat navedenog", istakla je Mirna Savić Banjac, odbornik NDP-a u Skupštine grada Banjaluka.

Iz Gradske uprave odgovaraju da već prave akcione planove, a planirano je, kažu, više stotina projekata.

Zbog toga, primjedbe da je riječ tek o spisku želja, odbacuju kao neosnovane.

"Smatram da su ovo nasušne potrebe građana Banjaluke, pogotovo što se koncipiraju tri bitne potrebe - energetske efikasnosti, koja je već u fazi realizacije, druga je kada je u pitanju vodosnabdijevanje na teritoriji grada i treća, prečišćivači otpadnih voda", pojašnjava Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Nakon usvajanja, Nacrt strategije ide u javnu raspravu, a njeno usvajanje, u formi prijedloga, očekuje se do kraja godine.