latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:50 ⇒ 17:05 | Autor: Agencije

Eksplozivne naprave poslate Klintonovima, Obami i CNN-u

Neboder Tajm Vorner centar u Njujorku je evakuisan zbog sumnjivog paketa.
Policija ispred Tajm Vorner studija (foto: twitter.com/jimsciutto) -
Policija ispred Tajm Vorner studija (foto: twitter.com/jimsciutto)

Dvije eksplozivne naprave poslate su poštom kancelarijama bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame i bivše državne sekretarke Hilari Klinton, saopštila je Tajna služba, prenosi Njujork tajms. Si-En-En saopštava da su njihove prostorije u Njujorku evakuisane zbog sumnjivog paketa.

Istražitelji vjeruju da naprave imaju veze sa napravom koja je pronađena u ponedjeljak u kući milijardera DŽordža Soroša.

Tajna služba je najprije navela da je presrela dva sumnjiva paketa poslata štićenicima Tajne službe, Klintonovima i Obami. 

Napravu adresiranu na Hilari Klinton pronašao je tehničar koji pregleda poštu u njenoj kancelariji, a napravu poslatu Obami presreo je pripadnik Tajne službe u Vašingtonu.

"Paketi su otkriveni tokom rutinskih procedura i tretirani su kao potencijalne eksplozivne naprave", piše u saopštenju i dodaje se da Klintonovi i Obama nisu bili ugroženi i da nije postojao rizik da im paketi budu isporučeni.

Pokrenuta je opsežna istraga u kojoj će učestvovati svi raspoloživi federalni, državni i lokalni resursi kako bi se otkrio pošiljalac.

Bijela kuća je osudila pokušaj napada na Obamu i Klintonove, ističući da su takvi teroristički akti neprihvatljivi.   

U međuvremenu je Rojters javio da je presretnut i sumnjiv paket upućen Bijeloj kući, ali je kasnije izvor upućen u situaciju potvrdio da se to nije dogodilo.

Nedugo zatim je i Si-En-En saopštio da su evakuisane njihove prostorije u Njujorku, jer je stigao sumnjiv paket. Kako je navela ta televizija, njujorška policija v,eruje da "ima situaciju pod kontrolom".

Istraga je u toku, a počinioci i motivi nisu poznati.