latinica  ћирилица
24/10/2018 |  19:41 ⇒ 19:41 | Autor: TANЈUG

Marković najvio rušenje crkve na Rumiji

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je rušenje crkve Svete Trojice, na Rumiji iznad Bara.
Crkva na Rumiji (foto: Youtube/Stano Čulák) -
Crkva na Rumiji (foto: Youtube/Stano Čulák)

Marković je rekao da ga "čudi da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dozvolio nezakonite radove na crkvi na Rumiji", dodajući da misli da će se ići "u pravcu uklanjanja objekta".

- Inspekcija je tamo. Mislim da će se ići u pravcu uklanjanja objekta. Biće prekršajnih prijava - najavio je on, što je među građanima Crne Gore koji poštuju MCP protumačeno da "Marković igra kako Albanci sviraju".

Predstavnici albanskih političkih partija u Crnoj Gori, naime, zatražili su od Markovića uklanjanje crkve Svete Trojice sa Rumije, zbog navodnog raspirivanja međuvjerske mržnje.

Crnoj Gori je, naveo je Marković, nepotrebno da Mitropolija crnogorsko-primorska gradi vjerske objekte na nelegitiman i nezakonit način, gdje god to bilo, pa i na Rumiji.

- Kao što za svakog građanina važe planska dokumenta i procedure, to mora važiti i za MCP. Njihovo duhovno i svetovno opredjeljenje ne može biti razlog niti činjenica koja će ih osloboditi od primjene zakona - rekao je crnogorski premijer.

Odgovarajući na pitanje o tome šta će država preduzeti zbog postavljanja bilborda u Budvi kojima se slavi vijek oslobođenja, Marković je kazao da se neće time baviti.

- Nemojte pridavati važnost ljudima koji nameću zlo ovoj zemlji. Neka Podgoričku skupštinu obilježavaju svaki dan, neka guslaju od ujutru do uveče - naveo je Marković.

Premijer je komentarisao i prijedlog Bošnjačke stranke da se mijenjaju simboli na zastavi Crne Gore i istakao da Crna Gora baštini multietnički sklad.

Bošnjačka stranka, prema njegovim riječima, ima razloga zašto to predlaže, to je legitimna inicijativa.

- Ne bih poseban značaj pridavao tome - naveo je Marković, prenio je portal In4S.