latinica  ћирилица
31/10/2018 |  11:18 | Autor: SRNA

Le Drijan: Pariz ne odbacuje mogućnost uvođenja sankcija Rijadu

Francuska ne odbacuje mogućnost uvođenja sankcija Saudijskoj Arabiji ukoliko se ispostavi da su saudijske vlasti umiješane u ubistvo saudijskog novinara DŽamala Kašogija, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.
Žan Iv Le Drijan (Foto:Jutjub)) -
Žan Iv Le Drijan (Foto:Jutjub))

Pariz je pozvao Rijad, koji je već nekoliko puta mijenjao priču, da otkrije istinu o slučaju, identifikuje one koji stoje iza ubistva i da ih kazni.

"Zahtijevaćemo istinu sve dok se ne razjasne i objave sve okolnosti u vezi sa slučajem, kao i to ko je odgovoran za ubistvo. Za sada nemamo istinu", rekao je Le Drijan Radiju RTL.

On je istakao da će biti preduzete mjere protiv onih koji su odgovorni za ubistvo i dodao da ne odbacuje mogućnost uvođenja sankcija Saudijskoj Arabiji, koja je ozbiljan kupac francuskog oružja, kao i luksuznih i drugih proizvoda.

Le Drijan je rekao da je Njemačka preuranjeno reagovala saopštenjem da prekida izvoz oružja Rijadu i da treba sačekati da budu pronađeni oni koji su odgovorni za ubistvo novinara "Vašington posta".

Francuski ministar naglasio je da prodaja francuskog oružja Saudijskoj Arabiji predstavlja tek sedam odsto ukupnog izvoza oružja iz Francuske i da Pariz u tom smislu ne zavisi od Rijada.

Kašogi je nestao 2. oktobra, nakon što je posjetio saudijski Konzulat u Istanbulu.

Vlasti u Rijadu u prvi mah su saopštile da im nije poznato šta se dogodilo sa Kašogijem, da bi kasnije priznale da je saudijski novinar, koji je živio u SAD, "greškom ubijen u tuči" u zgradi Konzulata.