latinica  ћирилица
01/11/2018 |  14:04 ⇒ 02/11/2018 | 10:44 | Autor: B92

"Pozorišni Kustendorf" od 2. novembra na Mećavniku

Treći Јesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice održaće se 2. i 3. novembra na Mećavniku. Pod sloganom "Pozorišni Kustendorf", ovaj festival preispitaće granice između pozorišta i filma, a ujedno će postati i internacionalni.
Kustendorf (Foto:androidvodic.com) -
Kustendorf (Foto:androidvodic.com)

- Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju, pa utoliko ta ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival, zapravo je ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namjera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike svijeta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svijet se mijenja velikim udarima i velikim promejnama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juče bila nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umjetnici svijeta – poručio je osnivač festivala Emir Kusturica.

U takmičarskom programu biće četiri predstave - tri sa akademija iz Srbije i jedna iz Rusije koje se bore za nagradu "Zlatni list". Državna pozorišna akademija iz Јaroslava (Rusija) takmičiće se sa predstavom "Slon", Aleksandra Kopkova, Akademija umetnosti Beograd sa predstavom "Mamu mu...ko je prvi počeo?" Dejana Dukovskog, Fakultet dramskih umetnosti Beograd odigraće "Pošto gvožđe" Bertolda Brehta, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom "Dok čekamo Godoa", po kultnoj drami Semjuela Beketa.

Selektor festivala je nagrađivani reditelj Milan Nešković, a žiri čine glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i pisac Maja Todorović.

- Najljepši dan na ljetovanju je onaj kada je toliko vedro da se boje neba i mora gotovo izjednače, pa nismo sigurni gdje prestaje more, a gdje počinje nebo. Želja mi je da taj osjećaj prizovemo ove jeseni preispitujući granice između filma i pozorišta, ako one uopšte i postoje kada je riječ o umjetničkom radu. Koja su ograničenja pozorišta, a koja filma i da li ona uopšte postoje danas? Da li se ova dva medija sve više preklapaju u umjetničkom izrazu? Otuda u večernjem programu predstava "Kad bi Sombor bio Holivud" koja koristi filmski jezik pričanja priče i druga "Crna kutija", direktno inspirisana filmskim hitom "Savršeni stranci" - rekao je Nešković.

- Takođe, u takmičarkoj selekciji, bićemo u prilici da vidimo četiri potpuno različita izraza u smislu glume i režije, sa četiri akademije. Neki od stilova su davno bili rezervisani samo za određene žanrove i nismo ih smjeli miješati. Da li danas postoji žanr? U svakom slučaju, uvijek je živio samo u glavama gledalaca, nikada na sceni. Odatle proizilazi i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala. Kao što je pozorište stariji brat filma, a kako se svi ugledaju na stariju braću, tako je i Јesenji pozorišni festival postao internacionalan i posvetiće se u budućnosti istraživanju sličnosti i razlika u samom pozorišnom izrazu koje njeguju pozorišne akademije Evrope - naveo je selektor.

Emir Kusturica, osnivač festivala, održaće radionicu o temi filma i pozorišta, budući da se više nego uspješno bavio i jednim i drugim medijom.