latinica  ћирилица
02/11/2018 |  18:44 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Maljevac: Kriza privremeno okončana - pritisak migranata se pojačava

Višednevna kriza na graničnom prelazu Maljevac privremeno je okončana, ali pritisak migranata na BiH i dalje se pojačava. Istovremeno, granice Evropske unije sve više se zatvaraju, jer još nije postignut konsenzus o kvotama za prijem novih migranata. Da li to može značiti da će oni migranti, koji su se balkanskom rutom pokušavali domoći zemalja EU, iz privremenog preći u trajni boravišni status u BiH i kakve to posljedice može ostaviti?

Evropska unija je, prije nekoliko dana, doznačila više od sedam miliona evra pomoći Bosni i Hercegovini za upravljanje migrantskom krizom, a ta sredstva biće iskorišćena uglavnom za proširenje smještajnih kapaciteta, obezbjeđivanje vode i hrane, higijenskih potrepština i slično. Nije teško zaključiti da je namjera stvaranje uslova za njihov dugotrajniji boravak na teritoriji BiH. I sve više migranata, spriječeni da nastave put na zapad Evrope, nema ništa protiv ostanka.

Sljedeći korak biće integracija migranata u domaće društvo, smatra akademik Zoran Milošević. Upozorava, međutim, teško je predvidjeti kakve će to posljedice ostaviti.

- Zadesiće nas da imamo novo stanovištvo koje nije porijeklom sa ovog prostora, koje ima sasvim drugačiju kulturu i da će njihova integracija zapravo biti ne njihova integracija, već naša integracija u njihovo društvo, smatra on.

I demografi smatraju da će migrantski talas biti nastavljen i da će pritisak na zemlje koje graniče sa Evropskom unijom samo jačati . Upozoravaju da će Bosna i Hercegovina imati ulogu poluprosune membrane i da će Evropska unija, zbog svojih demografskih problema, vjerovatno i primiti dio migranata, ali će veliki broj ostati zaglavljen na ovim prostorima.

Njihova integracija, kažu, može biti jedno od rješenja, ali priznaju da će to, zbog velikih kulturoloških razlika biti veoma težak proces. U prilog ovim tvrdnjama je i podatak da su, samo na području Unsko-sanskog kantona, migranti već počinili oko 250 krivičnih djela na štetu domaćih stanovnika.

- Znate i sami da integracija migranata ne ide nigdje jednostavno, čak ni u najrazvijenijim ekonomijama, naprotiv, imate sve više primjera suprotnih. Puno stvari, paralelnih, će biti tu koje nisu pozitivne, ali očigledno je da takav pravac razmišljanja i potezi onih koji donose odluke, govore da alternative očigledno nema u narednom periodu, naglasio je Vladimir Nikitović, demograf.

Ishod migracija zavisiće od toga da li će Evropa preuzeti odgovornost za neuspješnu integraciju dobrog dijela imigranata, ili će, u strahu od nesupjeha i dalje zatvarati svoje granice, ali i od motiva, spremnosti i sposobnosti migranata da, uz priliku za novi početak, prihvate temeljne vrijednosti na kojima Evropa počiva, smatraju demografi.

Konkretno rješnje još se ne nazire, ni kada je riječ o Evropskoj uniji, a posebno BiH.