latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:36 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Preventivne mjere sa ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja

U Republici Srpskoj u ovoj godini od pet slučajeva registrovanog vršnjačkog nasilja kod djece, dva su se dogodila u Višegradu među učenicima osnovne škole. Prosvjetni radnici i policija preventivnim aktivnostima nastoje da spriječe ovakve pojave blagovremenim prepoznavanjem.

U Višegradu, jednoj od šest opština Policijske uprave u Foči, zabilježena su dva slučaja vršnjačkog nasilja. Djeca na različite načine ispoljavaju nasilje, a u oba evidentirana slučaja bilo je i fizičkih povreda.

Vojislav Krunić, načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Višegrad, kaže da se radi o tome da je jedno dijete zadobilo lakše, a drugo teže fizičke povrede.

U Osnovnoj školi "Veselin Masleša" u Foči ističu da u prethodnoj i početkom ove školske godine nije bilo vršnjačkog nasilja. Navode da u skladu sa važećim propisima sprovode preventivne mjere i da sve počinje od rada sa odjeljenskim starješinom.

"Mi se zaista trudimo da u našoj školi stvorimo sigurno i podsticajno okruženje, da budu bezbjedni u školi u kojoj provode vrijeme. Tu uključujemo i radionice i predavanja", naglašava pedagog Osnovne škole "Veselin Masleša" Foča Sanja Kulić.

Јedna od aktivnosti je i "Spriječimo vršnjačko nasilje" koju su sproveli zajedno s policijom. Na otkrivanju i suzbijanju ove pojave mnogo se očekuje i od projekta "Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza" koju je pokrenuo Pedagoški zavod Republike Srpske sa partnerima.