latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:17 | Autor: TANЈUG

Spriječen napad na predsjednika Francuske

Francuske bezbjednosne službe uhapsile na šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na predsjednika Francuske Emanuela Makrona.
Emanuel Makron (foto:POOL) -
Emanuel Makron (foto:POOL)

To javlja Rojters pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Taj izvor naveo je da se uhapšeni sumnjiče da su imali "neprecizan i nedovoljno razrađen" plan za izvođenje "nasilne akcije" protiv Makrona.

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno u okviru istrage zbog prijetnji koje su upućivali predsjedniku te države, za šta Rojters nema potvrdu.

Agencija navodi da su hapšenja izvedena u tri različita područja - Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Njemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na sjeverozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Navodi se da još nije jasno kakva je veza između uhapšenih i kako su stupili u kontakt jedni sa drugima.

Rojters podsjeća da je Makron u jednom intervju koji je objavljen u nedjelju upozorio na prijetnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo država koje je na Starom kontinentu vladalo 30-ih godina prošlog vijeka utrlo put usponu Hitlera u Njemačkoj i Musolinija u Italiji.

Agencija podsjeća da je Makron danas u Verdunu , gradiću na sjeveroistoku Francuske, gdje prisustvuje nastavku obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u okviru čega će tokom vikenda ugostiti 60 državnika iz cijelog svijeta.