latinica  ћирилица
06/11/2018 |  18:17 ⇒ 18:25 | Autor: TANЈUG

EU priprema nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija intenzivno radi na organizaciji nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, uz evropsko posredovanje, saznaje Tanjug u Briselu.
Vučić, Mogerini i Tači (Foto: screenshot/Tanjug) - Foto: TANЈUG
Vučić, Mogerini i Tači (Foto: screenshot/Tanjug)Foto: TANЈUG

Nezvanično, u Briselu se spekuliše da bi do novog sastanka na najvišem nivou moglo da dođe možda i do kraja sedmice, ali za to zasad nema konkretnijih potvrda.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je u toku "intenzivna faza" razgovora timova Evropske službe za spoljne poslove sa "obje strane u dijalogu", koja se, kako se naglašava u Briselu, ne odvija nužno "pred kamerama".

Evropski izvori ocjenjuju da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ne želi da saziva sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve dok ne bude sigurna da će se na njemu postići "konkretan rezultat", odnosno napredak u cilju postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma.

Taj sporazum bi, prema izvorima iz Brisela, trebalo da obuhvati sva otvorena pitanja i sve ono što do sada nije primijenjeno, a dogovoreno je između dvije strane.

U Briselu takođe smatraju da "nije ostalo još mnogo vremena" za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji će, kao pravnoobavezujući, "svi morati da primijene".

Članice EU trenutno su i u procesu odlučivanja o broju poglavlja, koje bi Srbija mogla da otvori do kraja ove godine.

Za tu odluku značajan je izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i usmeni izvještaj Evropske službe za spoljne poslove o posljednjem napretku u procesu dijaloga.