latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:47 | Autor: SRNA

Đurić: Priština blokirala dijalog odlukom o povećanju poreza

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je odluka institucija samoproglašenog Kosova da za 10 odsto povećaju porez na robu iz centralne Srbije opasna i protivpravna, te poručio da je Priština ovim potezom blokirala briselski dijalog na svim nivoima.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

On je naglasio da Srbija zahtijeva da međunarodna zajednica reaguje odmah i odlučno, prenose beogradski mediji.

"Nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetočinske i protivpravne odluke", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je upozorio da je odluka Prištine u suprotnosti sa važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumom, te da nanosi štetu pripadnicima svih nacionalnosti na Kosmetu.

"Naravno da je reč o politički motivisanoj odluci koju su doneli ljudi frustrirani što svoje političke ciljeve ne mogu da ostvare na bilo kakav način", rekao je Đurić.

On smatra da je Priština odluku donijela s namjerom da se dodatno destabilizuju političke prilike u regionu, te da odluka nema nikakve veze sa ekonomijom i ekonomskim interesima Srba i Albanaca.

"Reč je o političkom ludilu koje je poprimilo razmere koje potkopavaju mir i bezbednost", rekao je Đurić.

On je naveo da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Anom Brnabić i resornim ministrom Rasimom Ljajićem, te dodao da je Vlada obavijestila međunarodne organizacije i CEFTU kako bi reagovali na ovakvo ponašanje institucija samoproglašenog Kosova, a da je o svemu obaviješten i Brisel.