latinica  ћирилица
06/11/2018 |  20:30 ⇒ 22:29 | Autor: sputniknews.com

Sputnjik: Stiv Benon dolazi u Republiku Srpsku

Sputnjik nezvanično saznaje da bi jedan od glavnih stratega predsjedničke kampanje Donalda Trampa Stiv Benon trebalo da dođe u posjetu Republici Srpskoj početkom sljedeće godine.
Stiv Benon - Foto: RTRS
Stiv BenonFoto: RTRS

Benon, koji trenutno u Evropi vodi fondaciju "Pokret", posjetiće, kako Sputnjik saznaje, Republiku Srpsku, Srbiju i Mađarsku.

Benon je poznati suverenista i njegove aktivnosti u Evropi povezane su sa okupljanjem evropskih suverenističkih stranaka u jedan blok, kako bi zajednički nastupile na predstojećim izborima za Evropski parlament, naglašava istoričar Saša Adamović.

Te stranke imaju šanse da nadjačaju svoje rivale, a promjene koje će donijeti izbori za Evropski parlament mogu da idu u korist Srbiji, s obzirom da su stranke koje Benon pokušava da okupi u jedinstven blok u prošlosti pokazivale izrazito prosrpski stav.

- Pokazivale su mnogo više razumijevanja za srpske nacionalne interese i nisu bile sklone da budu te koje će priznati nezavisno Kosovo. Od Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, Lige Matea Salvinija, Štraheovih "slobodara" ili Alternative za Njemačku, njihovo prisustvo u Briselu i njihov eventualni rezultat će uticati na poboljšanje položaja Srbije. Sa druge strane, dolazak Stiva Benona u Srbiju pokazao bi da i on odlično razumije položaj Srbije u svijetu i mislim da bi određene političke snage u Srbiji u njemu mogle da imaju saveznika - kaže Adamović.

Eventualni Benonov dolazak u Srbiju bio bi samo koristan, ocjenjuje Adamović i dodaje da je za Srbiju jako važno da ima alternativu, s obzirom da globalistički centri moći vrše pritisak kako bi priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova.