latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:30 | Autor: SRNA

Prosvjeta: Svečana akademija u Mostaru 15. novembra

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" u Mostaru obilježiće 15. novembra svečanom akademijom 100 godina od oslobođenja od Austrougarske i ulaska srpske vojske u ovaj grad.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Predsjednik "Prosvjete" Radivoje Krulj rekao je da će svečana akademija biti održana u Narodnom pozorištu u Mostaru, kada će biti dodijeljena i novoustanovljena nagrada za humanost koja nosi ime velikog humaniste, vojskovođe Stepe Stepenovića.

"Izučavajući lik vojskovođe Stepe Stepenovića, koji je bio poznat po humanosti, po humanom odnosu prema neprijateljskim vojnicima, zarobljenicima, a bio je graditelj mira i pomirenja na ovim prostorima, ustanovili smo nagradu za humanost koja nosi njegovo ime", rekao je Krulj na konferenciji za novinare.

Krulj je naglasio da je Upravni odbor "Prosvjete" odlučio je da prvu nagradu dodijeli za humanost Anisu Kosovcu iz Konjica, koji je ove godine podigao spomenik dječacima Petru i Pavlu iz Konjica, koji su ubijeni u tom naselju 1992. godine.

Govoreći o programu akademije, Krulj je reko da će kroz umjetnički program biti evocirane uspomene na ovaj veliki i značajn jubilej.

"Kroz program ćemo se prisjetiti velikih ljudi iz Drugog svjetskog rata, kao što su Šefket efendija Kurt, tuzlanski muftija mostarskih korijena koji se zalagao za zaštitu našeg naroda u Tuzli, te na Blaža Sliškovića koji je spasio mnogo Srba u Drugom svjetskom ratu", rekao je Krulj.

On je podsjetio da je humanost Stepe Stepanovića prepoznao i Međunarodni crveni krst, u čijem centralnom holu u Ženevi stoji natpis "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885.".

"Kada je bio bugarsko-srpski rat, komandant je bio Stepa Stepanović. Srbija je imala vojne bolnice, Međunarodni crveni krst je tražio da prođe pomoć Bugarima, Stepa Stepanović je prekinuo rat na tri dana. Kada je Međunarodni crveni krst vidio da ima dosta ranjenika i da Bugari nemaju bolnicu, oni su tražili da se pošalje neka bolnica. Stepa Stepanović je tada oformio poljsku bolnicu i srpske ljekare poslao da pomognu Bugarima. To je nesvakidašnji gest", rekao je Krulj.

On je pozvao sve Mostarce da prisustvuju akademiji i da se zajedno, na lijep način obilježi ovaj veliki jubilej za Mostar.

Član Upravnog odbora "Prosvjete" Zlatko Serdarević naglasio je da su od srednjovjekovne bosanske države tri naroda bila pod ropstvom Turske pola vijeka, nakon čega dolazi okupacija Austrougarske.

"Stepa Stepanović je simbol oslobođenja od okupacije. Naši narodi tada prvi put nakon dugo vremena doživljavaju slobodu", dodao je Serdarević.

Istoričar Vuk Bačanović istakao je da je Stepa Stepanović rekao da nijedan narod u toj državi ne smije imati hegemoniju nad drugim narodom.

"On je kazao - `Vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti, nemojte da vas ime razdvaja, nemojte da vas vjere razdvajaju, zato što je Bog jedan`. To je bila etika koju je taj čovjek slijedio. Upravo je zbog toga njegov lik izabran kao simbol humanosti i kao simbol vrijednosti na kojima ovo društvo treba da funkcioniše", rekao je Bačanović.

Mostarsko šetališe i Lučki most u Mostaru nosili su svojevremeno ime Stepe Stepanovića.