latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:46 | Autor: sportske.net

PSŽ optužen za rasizam!?

Pari Sen Žermen se nalazi u središtu velikog skandala. Pojavili su se navodi da je u periodu od 2013. do 2018. godine zabilježena sistematska diskriminacija na osnovu porijekla i boje kože u klubu.
PSŽ - Foto: getty
PSŽFoto: getty

Akademija francuskog kluba je svoje timove popunjavala po određenim "rasnim" kvotama, pa su mnogi talentovani dječaci tamnopute boje kože morali da napuste klub ili bili onemogućeni da zaigraju iako su bili vrlo talentovani, tvrde francuski mediji.

Јedan od primjera je i mladi Јan Gboho, U-18 reprezentativac Francuske koji tvrdi da je sa 13 godina bio odbijen od strane PSŽ-a samo zato što je afričkog porijekla.

Ovo je izašlo na vidjelo nakon otkrivanja povjerljivih dokumenata u aferi "Football Leaks" u kojoj je otkriveno i kako Mančester siti vršio sumnjive transakcije novca kako bi izbjegao kaznu UEFA zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Pariski klub se za sada nije oglasio povodom ovih tvrdnji, ali poznat je slučaj od prije nekoliko godina kada je otkriveno da u Fudbalskom savezu Francuske žele da povećaju broj "pravih" Francuza u mlađim selekcijama tako što bi uveli slične kvote.