latinica  ћирилица
08/11/2018 |  19:38 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Da li je Srbija nakon stava SPC bliže ili dalje rješenju za Kosmet?

Sinod Srpske pravoslavne crkve, odbacio je, na vanrednom jesenjem zasjedanju, svaku mogućnost podjele ili bilo kakvog dovođenja u pitanje punog suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji. Crkvu, koja se ovim usprotivila zvaničnoj državnoj politici, srpski predsjednik Aleksandar Vučić upitao je na koji suvernitet Crkva misli jer ga Srbija, kaže, na Kosovu nema.

Nisu za zamrznuti konflikt, ali podjela ne dolazi u obzir. Arhijereji smatraju da bi to bilo tragično za opstanak Srba i njihovih svetinja koji bi bili prinuđeni na iseljavanje sa svojih istorijskih prostora, što bi dovelo do brisanja svih tragova srpskog postojanja.

"Ovom prilikom ponavljamo čvrst i jedinstven stav cijelog Arhijerejskog sabora naše crkve, da ni pod koju cijenu ne smije da se dovede pod znak pitanja puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji, koji je garantovan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN", stav je Sinoda SPC.

Vučić pita SPC koji suverenitet Srbija treba da čuva.

- Znate li šta čini suvernitet, a šta mi od toga imamo na Kosovu? Gdje nam je vojska? Znate li da bi Srbija onda trebalo sa vojskom da uđe na Kosovo. Јa se plašim da je to suviše neodgovorno i rezultiralo bi time da tri miliona ljudi napusti zemlju - smatra predsjednik Srbije.

Crkvi nije ostalo mnogo vjernika na Kosmetu, ali jeste crkvene imovine, što može biti motiv ovakve odluke, kažu analitičari. Crkva, smatraju, ovim nije rekla poslednju riječ. Iako mehanizme izopštavanja nije koristila od vremena konkordata, dovoljno je jaka da izvrši pritisak.

- Vučić je svjestan, ukoliko bi patrijarh pozvao javno da se ne glasa za nekog političara, da bi taj političar završio karijeru. On je svjestan da protiv sebe ima Crkvu i da se, s druge strane, predsjednik bira svake četiri godine, dok je patrijarh doživotno na tom mjestu, i to samo po sebi pokazuje moć - navodi analitičar Draško Đenović.

Predsjednik Srbije poželio je SPC uspješne sabore, rekavši da ne može da se usaglašava sa stavovima o Kosmetu.

- Oni su moćniji od mene, ja ne mogu da bacim anatemu kao oni za mene, ja samo razmišljam o budućnosti - kaže Vučić.

Crkva je samo dio prepreka kompromisu. U Briselu se nastavlja, ili će barem biti pokušan nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Prema najavama, Priština ne samo da neće sprovesti dogovor o Zajednici srpskih opština, već će na sto staviti tzv. vojsku Kosova ka uslov.