latinica  ћирилица
10/11/2018 |  11:28 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Kalifornija- Za katastrofu krivo loše upravljanje šumama

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je dva velika šumska požara u Kaliforniji uzrokovalo loše upravljanje šumskim gazdinstvima, te zaprijetio da će ukinuti savezne fondove.
Požar u Kaliforniji - Foto: AFP
Požar u KalifornijiFoto: AFP

"Nema nikakvog razloga za ovako obimne, smrtonosne i preskupe požare u Kaliforniji, osim veoma lošeg upravljanja šumskim gazdinstvima. Više milijardi dolara odvaja se svake godine, a izgubljeno je tako mnogo života sve zbog lošeg upravljanja. Riješite to sad ili se suočite sa ukidanjem saveznih sredstava", naveo je Tramp putem društvene mreže "Tviter".

Najmanje devet osoba je poginulo, a 35 se vodi kao nestalo u dva šumska požara.

U oblasti Los Anđelesa požar "Vulsi" ugrožava 75.000 kuća, a više od 200.000 ljudi dobilo je naređenje o obaveznoj evakuaciji.

Vatra je vrlo brzo zahvatila gradić Paradajz zbog čega su brojni vozači morali da napuste automobile i da pješke bježe od stihije.

Požar je izbio u četvrtak 8. novembra na obodu Nacionalne šume Plumas sjeveroistočno od Sakramenta i od tada je uništeno više od 90.000 hektara šume, a samo je pet odsto vatre pod kontrolom.

Vatra se brzo kreće prema gradu Malibuu usljed jakih udara vjetra. Više hiljada mještana Malibua pobjeglo je iz svojih kuća pred vatrenom stihijom.

Samo je iz oblasti Ventura evakuisano oko 95.000 ljudi.