latinica  ћирилица
10/11/2018 |  13:57 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Vjerske zajednice u BiH obilježiće 100 godina od kraja Velikog rata

Sve vjerske zajednice BiH ovog vikenda će na prigodan način u Sarajevu obilježiti 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.
Prvi svjetski rat (foto: iz arhiva) - Foto: Mondo
Prvi svjetski rat (foto: iz arhiva)Foto: Mondo

U pravoslavnim hramovima sutra će, na dan kad je 1918. godine sklopljeno primirje, biti služeni posebni pomeni, u 12.30 časova oglasiće se zvona na katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a posebnim svjetlima večeras će biti osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa, dok će Aškenaška sinagoga biti osvijetljena cijeli vikend.

Britanski ambasador u BiH Mat Fild smatra da je "divno što se Sarajevo pridružilo ovom posebnom vidu obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata" na čemu je zahvalan, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije.

Fild je istakao da će se sutra u 11.00 časova širom Bitanije oglasiti zvona, te podsjetio da se tokom Prvog svjetskog rata u njegovoj zemlji nisu oglašavala ni crkvena ni druga zvona, već da su počela nakon što se proširila vijest o potpisivanju primirja, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije.

On je dodao da će se u 12.30 časova zvona oglasiti širom svijeta.

Njemački ambasador Kristijane Homan istakla je da je završetak Prvog svjetskog rata donio mir i pomogao oblikovanje novog svijeta.

"Pridružujemo se našim prijateljima u obilježavanju stogodišnjice i sjećanju na to kolika je važnost mira", poručila je Homanova.

Oružje na zapadnom frontu utihnulo je u 11.00 časova 11. novembra 1918. godine, označivši time kraj Prvog svjetskog rata.