latinica  ћирилица
10/11/2018 |  16:20 ⇒ 11/11/2018 | 08:58 | Autor: SRNA

Dodik i Cvijanovićeva u posjeti Višegradu i Rudom (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović posjetili su opštine Rudo i Višegrad, i održali neformalne sastanke sa zvaničnicima dvije opštine. Dodik je najavio nove projekte u Višegradu, ali i priznao da sa opštinom Rudo postoje problemi u komunikaciji.

Predsjednik i premijerka u posjete dvjema opština na istoku Srpske stigli su nenajavljeno, želeći da, kako su rekli, bez najave provjere stanje u njima. Viđenim u Višegradu veoma su zadovoljni. Andrićgrad je i van ljetne sezone veoma posjećen, pa su najavljena i dodatna ulaganja u turističku ponudu grada.

- Potrebno je učiniti poboljšamo kapacitete i ponudu samog Višegrada, da proširimo to i na onaj banjski dio. Јedan od osnovnih projekata, koje želimo da uradimo, jeste da banjska voda bude transportovana putem cjevovoda ovdje u centar i da se tu grade novi sadržaji koji će dati novu dimenziju svemu ovome - istakao je Dodik.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević rekao je  da naredne godine počinju sa novim projektima. Istovremeno se zahvalio predsjedniku i premijerki na posjeti, zato što je Višegrad postao nezaobilazna destinacija.

Đurević je dodao da je, osim ulaganja u turizam, Vlada uložila znatna sredstva za komunalnu infrastrukturu. S druge strane, opštini Rudo takođe su odobrena znatna sredstva, ali zbog loše saradnje s načelnikom opštine, Ratom Rajakom, izostali su konkretni projekti.

- Porazila me činjenica da 250.000 KM, koliko smo odobrili za Rudo, načelnik nije htio da implementira. To, svakako, ne doprinosi nikome. U svakom slučaju, ne treba propuštati prilike i šanse - naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da će u narednom periodu biti obavljeni razgovori kako bi se vidjelo na koji način je moguće riješiti taj problem, ne isključujući ni mogućnost opoziva aktuelnog načelnika Rudog.

Andrićgrad sagrađen naporima dobrih ljudi

Dodik je rekao da ga raduje što je projekat izgradnje Andrićgrada "veoma živ".

- Sjećam se da nije bilo ničega kada smo prvi put došli na ovo mjesto gdje je sada Andrićgrad. Sve smo to uradili naporima dobrih ljudi ovdje u Višegradu, koji su pomagali na republičkom nivou, te ozbiljnim pristupom i radom koji je pokazivao Emir Kusturica bez čije se uloge ovdje ne bi moglo ništa uraditi - istakao je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, zahvalio se na uspješno provedenim izborima u ovoj lokalnoj zajednici i na radu koji je ovdje dao rezultate, te izrazio uvjerenje da će tako biti i ubuduće i da će zajedničkim naporima opština i Republika ostvariti dodatne uspjehe.

Sastanku su prisustvovali i šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović i odbornik u Skupštini opštine Višegrad Darko Andrić.