latinica  ћирилица
10/11/2018 |  22:01 | Autor: TANЈUG

Austrija- Uhapšen pukovnik optužen za špijunažu

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci.
Austrijska policija (Foto: epa/Kerstin Joensson) -
Austrijska policija (Foto: epa/Kerstin Joensson)

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobjegne, saopštilo je Tužilaštvo u Salcburu.

On je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, a radio je u Ministarstvu odbrane Austrije.

Mediji navode da je tako imao pristup povjerljivim informacijama. Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obavještajne službe, a list Profil navodi da se radi najvjerovatnije o njemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posjete Teheranu, gdje je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "inkasirao" 300.000 evra.

Pukovnik je djelovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dvije nedjelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Јurij", navodi Profil.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u MIP Austrije, gdje mu je prenijet stav Beča koji osuđuje špijunažu neutralnih zemalja. Austrijske vlasti su ocijenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dvije zemlje.

Ruske vlasti ocijenile su kao neosnovane optužbe austrijskih vlasti koje su privele austrijskog pukovnika.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel danas je u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pomenula tu aferu, koja je neprijatna za inače dobre odnose dvije zemlje.