latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:51 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Istočni Drvar: Organski proizvodi porodice Marčeta kruna vrijednog rada

Borislav i Ljiljana Marčeta, povratnici u Istočni Drvar, bave se poljoprivredom, stočarstvom i ljekobiljem, a posljednjih godinu dana razvili su uzgoj povrća do nivoa da proizvode mogu da prodaju.
Istočni Drvar - proizvodi porodice Marčeta - Foto: SRNA
Istočni Drvar - proizvodi porodice MarčetaFoto: SRNA

- Počeo sam proizvodnju povrća prije godinu dana, na prvom mjestu bili su krastavci koje uzgajamo u plasteniku. Prva berba bila je uspješna. Ove godine, osim krastavaca, tu su se našli i paradajz i paprike - napominje Borislav za Srnu.

Uprkos tome što su slabi podsticaji za poljoprivrednu prozvodnju i što izostaje pomoć u vidu mehanizacije za obradu zemlje, oni godinu, uz rad i trud, okončavaju uspješno.

Marčete imaju proizvode od paradajza, razne vrste salata, krastavaca, paprika, ljutih papričica, džemova, sokova i čajeva.

Borislav napominje da se Istočni Drvar nalazi u neposrednoj blizini planine Klekovače, koja je poznata po endemskim vrstama.

- U blizini nam je Klekovača - stručnjaci kažu da je to stanište za šest endemskih biljaka, a najpoznatija od njih je runolist. Počeo sam da sakupljam ljekove biljke od kojih i pravim čajeve i ljekovite preparate - navodi Borislav.

Marčete mnogo rade i trud se isplati - ove godine proizveli su, sopstvenim radom, oko šest tona povrća - i sve to je organski zdravo.

Јedini veći problem im je voda, ali lokalna zajednica radi na tome da se obezbijedi redovno snabdijevanje.

- Lijepo živimo ovdje, lijepo nam je. Ovaj kraj ima nestvarnu ljepotu, što se tiče prirodih bogatstava. Savršenstvo snova i kada je zima i kada je ljeto - ističu Marčete.