latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:55 | Autor: SRNA

Poziv Makronu da posjeti spomen-sobu "Kosmetske žrtve"

Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji pozvalo je danas francuskog predsjednika Emanuela Makrona da prilikom predstojećeg dolaska u Beograd posjeti spomen-sobu "Kosmetske žrtve", u kojoj su izložene fotografije Srba koje su ubili albanski teroristi.
Otvorena spomen soba - Kosmetske žrtve - Foto: TANЈUG
Otvorena spomen soba - Kosmetske žrtveFoto: TANЈUG

Iz Udruženja je saopšteno da je poziv upućen zbog toga što je na obilježavanju sto godina od završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, Francuska dala "počasno mjesto zločincu i teroristi Hašimu Tačiju" i time "poklušala da ponizi srpske žrtve, državu Srbije i njenog predsjednika".

"Јedan herojski i junački narod ne može biti ponižen na ovaj način. Naprotiv, Francuska nas je juče uzdigla i kao narod i kao državu i omogućila da dokažemo naše dostojanstveno i primereno držanje u situaciji kada je napravila skandal", navodi se usaopštenju.

U Udruženju ističu da je u Parizu "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljao jednu junačku, herojsku, dostojanstvenu državu, jedan junački, herojski, dostojanstven narod", kao i da je "njegovo držanje i predstavljanje i države i naroda iznad svakog incidenta i skandala".

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, povodom obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači našao se u drugom redu, odmah iza najvećih svjetskih lidera, dok je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije - zemlje koja je u Prvom svjetskom ratu podnijela veliku žrtvu i dala dvije trećine stanovništva za slobodu, bio skrajnut.