latinica  ћирилица
13/11/2018 |  10:26 ⇒ 10:47 | Autor: SRNA

Drecun: Kompromis jedino rješenje o pitanju Kosmeta

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je kompromis o pitanju Kosmeta jedino rješenje u situaciji kada je dijalog Beograda i Prištine u prekidu, a Brisel želi sporazum što prije.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Navodeći da EU insistira da odnos Beograda i Prištine bude normalizovan za godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefa pregovaračkog procesa Federike Mogerini, Drecun je napomenuo da ne treba žuriti sa rješenjem, već prvo treba izvršiti pritisak na Prištinu.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da dok Srbija insistira na kompromisu, Priština nastavlja sa jednostranim potezima uperenim direktno protiv Beograda, kao što je oporezivanje robe suprotno Cefta sporazumima.

"Ne mogu se postavljati barijere ni kada je riječ o kretanju ljudi, ni kada je riječ o protoku robe ako želite neki dogovor. Zbog toga insistiramo da bude razriješeno ovo pitanje nametnutih poreza", naglasio je Drecun.

Prema njegovim riječima, to što predsjednik Srbije Aleksandra Vučić kaže da smo miljama daleko od dogovora znači da Priština nije spremna na kompromis, već želi da nametne svoje interese.

"Dobro je što većina zemalja EU koje podržavaju takozvanu nezavisnost uviđa da ovakva situacija može da vodi samo u nove sukobe i da je potreban dogovor", dodao je Drecun.

Istakavši da Beograd očekuje da oni koji imaju uticaj izvrše pritisak na Prištinu, Drecun je ocijenio da "Brisel ima mnogo više snage od toga da samo traži", već da, kako je rekao, "treba da to /ukidanje carina na robu iz Srbije i BiH/ i izdejstvuje".

On je ukazao da je potreban i politički dogovor među albanskim strankama koje moraju da sarađuju u punom kapacitetu da ne bi bila dovedena u pitanje pregovaračka pozicija predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija u dijalogu sa Beogradom.

"Mi smo spremni za nastavak razgovora i sporazum koji bi otvorio perspektivu i njima i nama jer ne treba da zaborave da je budućnost Albanaca takođe u kompromisu sa Srbijom", naglasio je Drecun.

Povodom nedavnog susreta Tačija u Parizu sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Drecun kaže da on ne može ništa da postigne kada je riječ o Moskvi.

"Putin je iznio čvrstu poziciju Moskve da će podržati svako rješenje sa kojim se složi Beograd", rekao je Drecun.