latinica  ћирилица
13/11/2018 |  11:51 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Trebinje: Svečana sjednica Skupštine grada- Vučiću najviše priznanje

Trebinje obilježava Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu. Na svečanoj sjednici Skupštine Grada najzaslužnijim pojedincima i kolektivima uručene su Povelje i zahvalnice.

Najviše priznanje- počasni građanin Trebinja, dodijeljeno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Na današnji dan 1918. godine srpska vojska umarširala je u Trebinje i donijela slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije. Čuvajući uspomenu na taj događaj na svečanoj sjednici Skupštine Grada dodijeljena su visoka priznanja. Povelja Grada dodijeljena je posthumno generalu Vojske RS Bogdanu Kovaču, za izuzetan doprinos u odbrani Trebinja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991. - 1995..

- Uzuzetan ponos zbog oca i njegovog djela u tim teškim godinama po naš gard, riječi male i ne mogu ponos iskazati na pravi način, rekao je Vladimir Kovač, sin generala Kovača.

Zahvalnice Grada Trebinja dodijeljene su Branislavu Špuranu, članu Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje za zasluge u oblasti humanog rada i trocifren broj darivanja krvi, i Udruženju „Sunce nam je zajedničko“ za rad sa djecom i omladinom sa posebnim potrebama.

- Ovo nije samo za mene nego za sve dobrovoljne davaoce krvi Grada Trebinja. Imamo čime da se pohvalimo jer smo daleko ispred svih i drago mi je da je neko prepoznao taj rad, naglasio je Branislav Špuran, dobrovoljni davalac krvi.

Mijat Šarović iz Udruženja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju „Sunce nam je zajedničko“ dodao je da je nagrada za dvadesetogodišnji rad i podrška za budući oslonac gardske administarcije, znak da nisu sami.

Delegacije gradske uprave položile su vijence na spomenik Herojima za slobodu, na glavnom gradskom Trgu, ističući važnost sjećanja na stradale vojnike i nevine žrtve okupatorskog terora.

- Ponosni na naše Trebinjce koji su vodili bitku sa brojnim neprijateljem. Moramo se sjećati onih koji su stradali za slobodu i one nevine žrtve Trebinjaca koji su završili na vješalima, sela opustjela i protjerani i pobjegli, naglasio je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Dvodnevni program obilježavanja velikog jubileja završava se večeras, svečanom akademijom pod nazivom „Stojte galije carske“. Najveće priznanje Grada- zvanje počasnog građanina, koje je dodijeljeno predsjendiku Srbije Aleksandru Vučiću, za poseban doprinos u razvoju Trebinja, biće uručeno večeras njegovom izaslaniku Nikoli Selakoviću.