latinica  ћирилица
13/11/2018 |  14:24 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Međed: Poboljšati sistem zaštite i spašavanja od poplava

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed održao je danas u Brodu niz sastanaka o poboljšanju sistema zaštite i spašavanja od poplava na području te opštine i ostalih zajednica koje gravitiraju uz rijeku Savu, a i dalje su ugrožene od poplava.
Mile Međed sa Ilijom Јovičićem - Foto: SRNA
Mile Međed sa Ilijom ЈovičićemFoto: SRNA

"U trećem mjesecu vidjeli ste koliko su ugroženi i tu smo da se poboljša sistem zaštite i spašavanja, a ažurnije se moraju uključiti i Јavna ustanova `Vode Republike Srpske`", rekao je Međed.

On je danas razgovarao sa načelnikom opštine Brod Ilijom Јovičićem i njegovim saradnicima, a nakon toga održan je koordinacioni sastanak struktura civilne zaštite lokalnih zajednica sa teritorije Područnog odjeljenja Doboj.

"Na naš zahtjev 9. marta je održan sastanak na kojem je razgovarano o jezeru Drenova, što je specifično i pitanje za lokalne zajednice Prnjavor, Derventu i jednim dijelom Brod. Tada smo imali određene zaključke koji su u vezi sa aktivnostima `Voda Republike Srpske`, ali nismo još informisani šta je urađeno na njihovoj realizaciji", rekao je Međed.

On je istkao da će Republička uprava Civilne zaštite zatražiti od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i preduzeća "Vode Srpske" informaciju o tome.

Međed je naveo da Republička uprava ima oformljenu i kvalitetnu jedinicu za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, po evropskim standardima i propisima i da će je staviti na raspolaganje lokalnoj zajednici i Rafineriji u Brodu, u slučaju potrebe.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić je rekao da ta lokalna zajednica ima razloge da jača svoje kapacitete oslanjajući se na regionalne i više instance, u pravcu bolje zaštite i preventivnih radnji.

"Tu mislim i na materijalno-tehničko opremanje, stručno osposobljavanje za reagovanje u određenim situacijama. Imali smo nedavno tragediju u Rafineriji nafte, nalazimo se uz dvije rijeke Savu i Ukrinu", rekao je Јovičić.

On smatra da je potrebno da "Vode Republike Srpske" počnu realizaciju sanacije i rehabilitacije vodovodnih objekata koji su izgrađeni prije mnogo godina, a za što je Ministartvo izdvojilo novčana sredstva.

Nakon sastanka u zgradi opštine održana je i pokazna vježba "Spasavanje u saobraćajnim nesrećama", u kojoj su učestvovali policija, Hitna pomoć Doma zdravlja, Vatrogasna jedinica i lokalna Civilna zaštita.