latinica  ћирилица
14/11/2018 |  07:51 ⇒ 09:07 | Autor: RTRS

Dačić iznosi ocjenu Beograda o situaciji na Kosmetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas će na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, posvećenoj Kosovu i Metohiji, iznijeti ocjenu Beograda o situaciji na Kosmetu, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištin i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu.
Ivica Dačić (foto: MSP Srbije/Ognjen Stevanović) -
Ivica Dačić (foto: MSP Srbije/Ognjen Stevanović)

Današnja sjednica, prva poslije šest meseci, zakazana je na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsjedavanje u Savjetu bezbjednosti.

Šestomjesečna pauze uslijedila je zbog protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja svaka tri mjeseca, kako je rađeno u prethodnih 19 godina.

Dačić je uoči sjednice rekao za Sputnjik da će jasno i argumentovano predočiti najvećim svjetskim silama da je formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savjet bezbjednosti.

Dačić će, kako je rekao, predstaviti članicama SB UN i sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu.

- Priština je prekršila i sporazum CEFTA, podižući poreze na robu iz Srbije, lobiraju za članstvo u Interpolu, iako nije država-članica Ujedinjenih nacija. Svi argumenti su na strani Beograda koji je ispunio sve svoje preuzete obaveze. U potpunosti poštujemo Rezoluciju 1244, ali i dijalog koji vodimo u Brisel - rekao je on.