latinica  ћирилица
14/11/2018 |  14:49 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Marić: Izmijeniti Zakon o jedinicama lokalne samouprave ili donijeti novi

Sindikat uprave Republike Srpske traži od Vlade izmjene i dopune Zakona o jedinicama lokalne samouprave kojim je predviđeno da od 30. juna 2019. godine broj zaposlenih u opštinama i gradovima bude sveden na tri zaposlena na 1.000 stanovnika, zbog čega bi ogroman broj radnika bio tehnološki višak ili da, u suprotnom, bude donesen novi zakon.
Božo Marić - Foto: SRNA
Božo MarićFoto: SRNA

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da bi u tom slučaju samo u Gradskoj upravi Banjaluka bilo 250 radnika viška.

On je naveo da Sindikat traži ukidanje odredbe prema kojoj se broj zaposlenih određuje prema broju stanovnika, jer takva praksa ne postoji nigdje u svijetu.

"Vlada Republike Srpske mora planirati i donošenje novog zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima uprave u kojem će biti preciziran način unapređivanja", pojasnio je Marić.

Prema njegovim riječima, sindikat od Vlade traži i donošenje novog zakona o platama za zaposlene u organima Srpske i zakona o platama za zaposlene u javnim službama, jer su, prema važećim zakonima, u plate uračunati topli obrok i regres.

"Insistiraćemo da se ovi zahtjevi nađu u programu ekonomskih mjera Vlade za 2019/2020. godinu", poručio je Marić.

On je naveo da Vlada Srpske mora objelodaniti registar zaposlenih koji primaju platu iz budžeta da bi se mogla sprovesti reforma javnog sektora, a onda i planirati povećanje plata.

"Tražimo garancije Vlade da se na čelu nijednog javnog preduzeća neće naći čovjek koji će zabilježiti gubitke", dodao je Marić.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević rekao je da će rad Konfederacije biti usmjeren na izmjene pojedinih zakona, te usklađivanje Zakona o platama sa Zakonom o radu.